Sunday, December 22, 2013

Tutorial Bunga Tangan

Bismillah...

Kawan B2B! Semalam kan, saya buat bunga tangan. Kos dia lebih kurang RM6 je. Murah kan! :D


Ok x? Hehe
                 
Murah kan kos dia. Ok, sebenarnya yang buatkan bunga tangan tu jadi murah, sebab saya guna bunga yang sedia ada kat rumah. Bunga gubahan hantaran daripada pihak lelaki masa bertunang dulu.

Hantan tunang 5 dulang

Ha.. Cantik kan gubahan diorang. Saya bagi simple2 je. Rasa bersalah pulak. Malam bertunang baru decide nak bagi hantaran and beli barang2 gubahan. Hmm... Oh btw, saya ada tanya Pak Tam sama ada dia nak guna lagi ke barang2 gubahan tunang dulu and dia cakap tak nak, saya pun olah la jadi sesuatu. Hehe

Barang2 yang perlu ada untuk buat bunga tangan:
1. Jarum peniti
2. Pemegang bunga tangan
3. Bunga (saya guna bunga foam warna merah dan krim)
4. Riben

Saya pinjam gambar pemegang hb di atas daripada http://mizaien.blogspot.com/2011_12_01_archive.html

Untuk makluman, pemegang bunga tangan ni ada 2 jenis: 1 untuk guna bunga plastik, 1 untuk guna bunga segar. Perbezaan dia pada bahagian span, untuk bunga segar dia punya span jenis yang mampu serap air (untuk elakkan bunga tu layu). Harga dia RM 6 kot. Untuk bunga plastik lak, harga dia RM5.50 di Kedai Bunga Tomei Jalan Tar.

Bunga tu plak, yang saya usha2, ada jual kat kedai yang jual barangan hantaran macam Kedai Bunga Tomei dan lain-lain. Kalau x silap, Mydin pun ada jual. Tang harga, saya x sure sebab dah x ingat, plus saya guna bunga sedia ada je. Kalau perhatikan, dekat setiap bunga kat gambar hantaran tu ada kain renda kan. Ha, saya buang yang tu nak bagi nampak macam guna bunga real. ^_^

Ok. Mari mulakan misi. Senang je. ;)

1. Cucuk bunga foam tu pada pemegang bunga tangan, kat centre dia. Sematkan jarum peniti.
2. Susun lagi bunga-bunga foam tadi sampai penuh 1 pemegang bunga tangan tu + sematkan jarum peniti secukupnya.
3. Ikat riben, dan letakkan riben bahagian bawah bunga foam row paling bawah. Sematkan jarum peniti lagi.
4. Dah siap!! :D

In the making.

                                       
Idea asal nak letakkan 2 row bunga warna putih. Tapi macam x cantik je, tu yang letak 1 row je, row paling bawah

Macam ni

Rupa tika dipegang. Thank adik jadi pembantu aka model


Tu je nak cerita, moga bermanfaat. Till then, bye ^_^

Thursday, December 19, 2013

Tarikh, Tempat, Masa

Bismillah...

Lama kan saya x update belog nih. Mintak maaf sangat2. Huhu. Mood menulis x mai2. Bukan xde berlaku apa2 pun sepanjang dekat sebulan ni, macam2 jadi. Tapi entahla. Idea and mood xde. =')

Back to the topic. Okeyh. Tarikh, tempat, masa. Dalam banyak2 senarai dalam checklist saya (hasil google daripada B2B yang lain), tarikh, tempat, masa untuk resepsi and nikah pon kena ambil berat jugak. Lagi2 macam saya ni yang berasal dari Kelantan, and sekarang menetap di Rawang, Selangor. Kat mana saya nak buat majlis? Family ramai kat Kelantan. Kawan2 ramai kat Kl (sebab belajar di UM), tunang pulak asal Selangor. Susah jugak kan. Duk fikir nak buat kat Selangor, macam mana dari segi makanan, tempat, kos, penginapan family dari Kelantan sume. Kat Selangor, rumah saya dalam kawasan taman. Kawasan dia xlah luas mana. Ayah saya pulak, jenis yang x suka buat majlis kat dewan sebab lari dari konsep majlis kahwin yang sebenar katanya. Jadi, untuk clearkan kedudukan, maka nya Pak Tam, abah dia and beberapa orang ahli family dia datang bincang lah (kalau xsilap pada 18 Ogos). Bincang punya bincang, akhirnya decide nak buat majlis kat Kelantan. Kat rumah nenek. Saya agak lega dah sebab antara benda penting dah settle kan. 

Berkenaan tarikh pulak, cadangan asal saya nak buat majlis Disember 2013. Kalau tak silap saya, saya pilih tarikh 21@22 Disember 2013. Umi setuju. Masa tu saya just bincang berdua dengan Umi sebab kitorang kat PD. On the way balik Rawang pun, Umi still setuju. Kalau tak silap saya, abah tak komen apa2 sebab masa tu dia tengah drive. Esoknya, sementara mak sedara ada lagi kat rumah kitorang, mintak lah pendapat dia. Cakaplah sebab pilih tarikh tu, saya cuti, Pak Tam pun cuti. Tapi saya cuti study week, which means, saya akan exam seminggu kemudian. Mak cik x setuju sebab yelah. Bila dah kahwin, tumpuan belajar dah jadi lain. Tambah pulak, lepas kawen kan mesti nak jalan2 ziarah saudara mara ke, nak hanimun ke apa kan. So, cadangan saya rejected. wuwuwuw T_T

Nak jadi cerita, kenalah cari tarikh lain, yang mana saya dan Pak Tam cuti. Maka, satu-satunya tarikh yang ada is, masa Raya Cina. Raya Cina is on 31 Jan + 1 Feb. Kan biasanya kalau Raya Cina kan sekolah cuti lama. Saya pulak memang cuti sebulan before semester 2 buka. Mulanya cadang nak pilih tarikh 30 Jan. Tapi sebab x berani ambil risiko sekolah tak cuti, and nak bagi laluan kat kawan sekolah rendah buat majlis dia dulu, kitorang pun pilih lah 1 Februari 2014-Sabtu :) Saya tak pilih 31 Jan sebab belakang rumah nenek saya ada sebuah masjid, yang mana tiap2 hari Jumaat mesti ada orang parking kereta kat rumah kitorang. Jadi, untuk keselesaan semua, kitorang tak pilih hari Jumaat. 

About the timing, yang ni yang belum settle. Walau dalam kad kahwin dah buat akad nikah pukul 10 pagi, but still xsure nih. Kena bincang flow majlis dengan family dulu sebab benda ni macam x boleh fix kan plan lagi. Apa yang dah confirm, akad nikah+resepsi=hari yang sama. Tu je. Huu



Next time saya review tentang kad okeys.

Till then, bye ;)

Wednesday, November 20, 2013

Of Baju Nikah

Bismillah...

Motif buat tajuk entry gitu? Sebab teringat literature sekolah dulu (Sekolah di Kelantan) tajuk Of Bunga Telur and Bally Shoes. Hehe :)

Buat yang dah lupa, ni saya dah google siap2 ;) :

"This short story is about Jamal, a young Kelantanese man who decides to get married. His mother chooses a bride for him - a beautiful, educated, rich and cultured girl. Soon, Jamal gets involved with the wedding preparations and discovers that expenses will be very high. Therefore, he works out a more reasonable budget. However, he still has to raise funds to pay for the expenses. Jamal tries to get a bank loan of RM5000 but rejects it when he finds the loan repayment to be too steep. He is happy to get a small loan of RM1500 from his mother. Finally, on the eve of his wedding, Jamal has no good shoes for his wedding. He had sold his Bally shoes to his Cousin Lan to raise funds for the wedding."


Best kan cerita dia. Rindu zaman sekolah dulu =')

Okey sambung cerita baju nikah saya dan Pak Tam. Since kain yang saya dan Pak Tam dapat masa bertunang dulu dah decided to be baju resepsi (rujuk sini dan sini), kami pon cari yang lain lah untuk buat baju nikah. Warna tema semestinya bukan pure white sebab warna tu kureng sesuai untuk Pak Tam. Lagipun saya memang cam suka warna krim, atau pearl white untuk jadi baju nikah. Nampak soft, ayu gittew.

Nak dijadikan cerita, kakak Pak Tam ke Dubai few months ago. So, alang2 pergi sana, Pak Tam kirim lah satu jubah. Harga saya dah lupa berapa, rasanya lebih kurang RM100. Jenama Othman, saiz macam biasa dirahsiakan. Haha. Bila saya first tengok, saya jatuh chenta. Warna dia cantik!! Masa tu x finalized lagi kot nak beli baju nikah warna apa. But then, ape lagi. Alang2 dah ada baju Pak Tam warna tu, saya suka, dia suka, proceed ~~ ;)

So, untuk nikah, Pak Tam akan pakai jubah. Settle :)

Untuk baju saya pulak, saya duk fikir2 jugak nak buat baju camano, bajet berapa, nak guna kain ape dsb. Yelah. Moment penting kot. Macam2 la fikir kan. Yang pasti, warna dia mesti macam warna baju Pak Tam. Sampai lah satu hari, saya jalan2 kat Jalan Tar, singgah kat Butik Isra. Mula2 memang niat nak usha2 je. Sekali teruja tengok satu baju (just sebab warna dia yang seakan warna baju Pak Tam), tanya2 harga, RM150 je. Wow! Tanya manager boleh x nak beli (Pak Tam penjaga kewangan sebab kalau x, duit bukan lagi mengalir macam air, tapi macam air terjun dah!) Dia pon cakap murahnye? Haha. Bajet lebih kot. :D Tapi bajunye simple je la. Xde kain flowwy, x guna kain chifon, totally xde manik / pearls / lace atau hot fix stones dsb. It just kurung moden, yang ada potongan lain sikit dari biasa. Tu je. Kalau nak beli yang siap ada batu bling2 harga shoot sampai RM200@RM250. Padahal batu tu kalau beli kat Kedai Bunga Riben just RM6.90 kot sepeket. Adoi -.-

Since saya sentiasa ada hormon DIY, saya plan nak topup macam yang dah siap ada batu tu. Balik Jalan Tar, terus iron batu tu kat baju, malam tu jugak siap. Haha. Excited gilos!! :D Mula2 dah puas hati dah camtu. Yelah. Bila kita rasa apa yang kita buat tu dah cantik, macam xberani dah nak tambah jadi lagi cantik. Sebabnya, bila kecantikan tu memang rupa2nya dah sampai tahap maksimum, apa2 yang ditambah lepas tu boleh menyumbang kepada kehodohan plak.. Hu  Panjang pulak buat karangan kecantikan. Haha  

Bila tunjuk kat Umi, dia cakap: Kenapa x guna kain kilat (satin, dsb), kenapa mahal? atoyaiiiii. Umi xsuka ='( Dah la before tu Umi dah reject baju yang akak belikan kat Mesir. ='( Mula2 down la jugak sebab x nak dah spend duit untuk baju nikah yang ke3. 

Nak tak nak, saya abaikan je apa yang Umi cakap tu. Bukan nak menderhaka, tapi Umi pon okey je sebenarnya, just kurang suka. Kira ok lah kan =')

Untuk bagi nampak cantik/berseri sket lagi, saya beranikan diri topup lagi hiasan guna pearl dusty purple and cream. Baru lah nampak better than yang tadi sebab xde lah nampak pucat je kan. Bahkan actually, saya rasa memang jauh lagi cantik dari yang tadi sebab gabungan hot fix stones and pearls memang terbaik! Cubalah ;)

So, here's the teaser

Saya tak tahu lah apa jenis material baju ni, tapi dia x berkilat, x nipis macam chifon. Maybe something's crepe kot. Gambar kat atas nampak cam nipis kan, tapi tu sebab cahaya tingkap.. And memang nanti plan nak pakai inner. Faham2 jelah kalau dah baju putih/cerah ni cane kan. :)


Saya hanya tahu warna baju saya tu off white masa nak beli tudung. Saya tunjuk kain ni, and SA cakap, oh, nak yang Off White. Okey fine~~ Baru tahu :D (Ayat SA lebih kurang)

Tu je nak cerita, till then.. Bye ;)

P/s: Perkataan cantik yang saya guna kat atas tu merujuk kepada pandangan mata saya, tanpa ambil kira orang nak cakap saya perasan ke ape. Hohoho

Umi pon dah makin okey dengan baju ni. Horeyy!



Monday, November 11, 2013

Gambar Pixajoy Dah Sampai!

Bismillah...

Saya ada sebut dalam entry ini saya cuci gambar guna Pixajoy. So, hari ni gegambar dah sampai. Yeay!!

Nice wrapping. Siap ada plastic bubble lagi. Memang gambar takkan pecah. Hehe

Few pictures. Ada 96 keping semuanya
Okey. Nampak x 1 gambar dalam kotak tu? Ha, kotak tu boleh jadi frame tau. Masa gambar sampai, gambar tu diletakkan dalam 2 kotak. 1 kotak frame dan lagi 1 kotak cover untuk gambar. Bagi saya sangat convenient okeyh. Mula2 saya fikir gak, nanti kena beli album la untuk simpan gambar2 tu. Kalau x, nanti berterabur kan. But since dia dah letak dalam kotak yang cantik (siap boleh buat frame-belakang kotak ada kaki macam frame gambar), saya is happy la. Bab album saya KIV dulu, sebab nak tunggu lepas majlis kahwin. Motif? Sebabnye, mungkin ada tetamu yang datang bawak hadiah album gambar. Haha. :D  (kalau xde gak, saya tunggu la majlis bertandang plak. Haha)

Lepas dah dapat gambar2 ni, rupanya Pixajoy bagi lagi kupon Purchase with Purchase. Wah! Dia bagi 45% to 47% off for Photobook dan diskaun untuk kalendar jugak. Wuuhu. Suka! Tapi saya x grab lagi sebabnya macam dah xde gambar menarik untuk dicuci. Hehe

Untuk kualiti gambar, overall saya berpuas hati. Bab kata kawan saya, gambar2 nampak tahan lama/lasak (berbanding gambar biasa). Mungkin sebab Pixajoy guna art paper kot.

Ada few pictures yang saya kurang puas hati sebab dalam laptop nampak cantik, tapi bila kat luar nampak kureng. Huhu. (Yang ni xsure salah siapa :D). Tapi bak kata saya kat atas, overall saya puas hati :)

Tu jer nak citer. Till then, bye ;)


Wednesday, November 6, 2013

Teaser Kad Kahwin

Bismillah...

Baru tadi merungut belum dapat tengok design kad kahwin walau dah lama jugak hantar draf pada vendor. Tup2 dapat kol dia dah hantar emel :D

Muka depan. I pakai tudung merah u olls :D

Memang teaser sungguh. Haha. Sorry dearies sekalian. ^_^

Hari tu saya hanya bagi tema, warna kad dan draf perkataan yang saya nak ada dalam kad tu. Saya cakap nak yang cute, warna pink2 gitu -walaupun saya bukanlah peminat tegar warna pink-. Design nya saya serahkan pada vendor je (sebenarnya vendornya pak cik saya je pon. Haha). Masih ada yang kena edit. Antaranya, bab doa untuk pengantin, ucapan salam etc. Kenapa tak nak ada doa? Sebab saya agak strict bab perkataan Allah dalam kad saya. Sebab saya tahu, x semua orang akan simpan kad ni sampai bila2. Bahkan mungkin ada yang lepas tengok terus campak ke dalam tong sampah. Tak nak la orang buang kad yang ada perkataan Allah sesuka hati kan. Orang mungkin x perasan benda2 remeh camni, tapi sebagai penganjur majlis, jadi tanggungjawab saya lah untuk jaga semua ni. Tapi macam mana pun, doa kawan2 sekalian masih teramat diharapkan =')

Buat masa sekarang, sabarlah duhai hati. Harap kad yang cantik diperolehi nanti ^_^

Till then, bye ;)

Tuesday, November 5, 2013

Pixajoy: Pix-a-joy

Bismillah...

Sekarang tengah cuti mid semester. So, saya sangat jarang on9 guna laptop. Okey, xde kaitan dengan tajuk. Haha.

Semalam kan, saya tengah on9. Tiba2, saya kan, saya terbaca kat satu blog ni, blogger tu cakap Pixajoy buat promo... Woooo. Pastu kan, saya pon pergila dekat web Pixajoy, saya pon nampak ni


Please take note that they use Art Card 230gsm
   
Murah kan! 25 sen sekeping. Kalau kat kedai biasa, mahu 50 sen gak sekeping. So, saya pon grab laju2 sebab kena beli voucer/kupon tu sebelum habis 4 November (semalam). Masa tu dah pukul 9 pm lebih kot. And mujur jugak dia bagi guna BIMB Internet Banking. Hoyeah! Dalam kepala nak print gambar bertunang dulu. Sebab hard disc laptop saya pernah rosak, jadi banyak gambar bertunang hilang. *Nanges* Mujur sepupu saya ada upload di Fb dia, so trace balik mana yang tinggal. Tu yang saya nekad nak cuci jugak gambar tu.

Saya amek yang saiz 4R dengan matte lamination untuk 96 keping gambar. So, total harga RM23.90+RM8 postage = RM31.90 je. Bagi yang tinggal di Kedah, lagi jimat x payah bayar postage sebab anda boleh pick up je gegambar tu di Pejabat Pixajoy.

Under My Project: AnuaRazini E-Day



Kalau ikutkan, tarikh untuk beli kupon memang tamat semalam. Tapi tarikh untuk gunakan kupon tu sampai 26 Disember 2013. Laaaama lagi tuh. Well, since badan saya ada hormon Adrenaline yang selalu menyebabkan ke"excited"an saya melimpah ruah, maka saya pun siapkan projek saya terus semalam. Haha. Before upload gambar ke Pixajoy ni, haruslah edit2 dulu gambar kan. Tu yang pi mai pi mai lebih kurang 2.30 pagi gak la baru siap. Huhu


Plus, ada sedikit problem yang menyebabkan ketidakpuasan hati saya sebenarnya. Tu yang sebabkan saya amek masa yang lama tuk siapkan projek tu. Em.. Mungkin sebab first timer cuci gambar online kot. Heee. Okey, ce tengok gambar projek saya tu. Perasan x ada line merah? Ha, nanti masa dorang nak cuci gambar, dorang akan cuci ikut line tu. Which means, kalau kepala korang x termasuk dalam line merah tu, gambar xde kepala la yang korang akan dapat. Lagi satu, perasan tak dia ada tulis "High quality picture" kat tepi tu. Tu okey la. Ada beberapa keping gambar saya dia tulis "Low quality picture" (siap dengan tulisan merah bak hang!). Masalahnya, benda ni saya hanya tahu lepas saya dah cukupkan 96 keping gambar! Jenuh gak la nak edit balik, buang yang mana perlu. Haish. Patut warning la awal2. Hmm (ke saya yang x nampak eh?)

Total up gambar bertunang nye lebih kurang 50 keping je, yang selebihnya gambar masa majlis bertandang sedara saya. Kekeke

Sekarang tengah tunggu hasilnya. Mungkin 4-6 hari bekerja (hari ni cuti Awal Muharam). Can't wait >_<

Till then, bye!

Saturday, October 26, 2013

Tutorial #3: DIY Hiasan Kasut

Bismillah...

Tak tahu nak cakap entry ni adalah tutorial atau pun tak sebenarnya. Tapi, anggap je la tuto k. :D

Okey. Semalam saya keluar ke Jln. Tar lagi. Ada few things nak kena beli, termasuk kasut untuk pakai masa majlis nanti. So, lepas jalan2 ke sana sini, saya dan kawan2 singgah kedai Bata. Walaupun dalam hati dah tahu kasut di kedai Bata macam kurang sesuai untuk buat kasut nikah, saya ter"berkenan" dengan kasut kat bawah ni.

Note buat B2B: Pengantin haruslah pakai kasut masa majlis tau. Kalau pakai sandal/selipar, kurang santek gitu. Saya pilih kasut design terbuka sket kat depan, sebab saya memang minat sangat design camni ^_^



Warna beige, saiz dirahsiakan. Haha

Harga kasut ni hanyalah RM30. Clearance stok kot. Mungkin sebab warna dan design dia yang macam simple natural gitu, saya pon decide untuk beli. Alhamdulillah ada saiz. Mintak pendapat kawan, sesuai ke untuk buat kasut nikah. Bagi dorang, kasut ni simple sangat. Kawan siap tunjuk kasut heels warna merah cili yang bila kita tanggalkan kasut tu kat kenduri atau mana2 majlis, orang akan bayangkan tuan kasut tu pakai baju warna merah cili, bawak handbag warna merah cili, and pakai lipstik warna merah cili. Haha. Tapi, sejujurnya saya pon rasa kasut warna merah cili tu cantik. Cuma sebab saya bukan lah gadis merah2 cili, saya x la beli yang tu :)

So, saya pon tetiba datang mood nak menDIY. Google sana sini, saya pun mulakanlah projek DIY hiasan kasut saya. 

Memandangkan ni first time saya DIY pada kasut, banyak pulak negativeness nya. Mula2 saya jahit jelujur manik. X cantik. So, kena buka. Second, saya letak gam Uhu and letak manik rapat2 konon nak bagi nampak cantik. Tengok2 x cantik gak. Third, saya letak gam Uhu and tabur manik jarak2. Cantik. Tapi, bila dah siap sebelah kasut and dalam proses buat lagi sebelah kasut, saya perasan banyak manik yang jatuh. Maksudnya, manik dengan gam Uhu pada kasut bukanlah sahabat yang baik. Emmm. Termenung sekejap. Nak buat camano lah ni. Kena lah Google pasal gam kasut plak.

Akhirnya saya decide untuk guna Gam Cap Gajah. Walaupun tahu risiko gam ni susah nak tanggal kalau dah terkena tangan, saya tetap nak teruskan gak. Hinggalah akhirnya, saya tiba2 semangat untuk start menjahit balik. Cuma kali ni, saya x nak dah jahit jelujur macam awal2 tadi, tapi saya nak buat macam ala2 tabur pakai gam Uhu, cuma ni versi jahit.

Saya gigihkan diri jahit manik satu persatu, hingga akhirnya terhasil sesuatu seperti ini... :)



Since kasut perempuan harus berbunga, saya gunting bunga pada lebihan kain lace baju resepsi, and top up sket pada kasut. Hasilnya...


Gambar yang dah di edit, bagi nampak vogue gittew. Haha


Dah siap! Yeay!! Yang bunga pearls tu senang je nak jahit. Letak 1 pearl kat tengah, then cucuk 6 pearls lagi, jahit lah keliling pearl tengah tu :)

Sekarang, kasut ni dah x dapat dijumpai di mana2 kedai ;) Ke ada eh?

Beberapa tips untuk anda yang berminat nak tambah hiasan pada kasut:

  • Please take note yang menjahit pada kasut x semudah menjahit pada kain. Sebabnya, material kasut sangat berbeza daripada material kain. Senang cerita, kasut ni lebih liat daripada kain. So, kemungkinan untuk jarum patah tu ada. Sila berhati2, dan pastikan anda gunakan jarum dan benang yang berkualiti tinggi k.
  • Untuk kurangkan kesakitan pada jari masa nak tolak jarum masuk dalam kasut, boleh lapik kain yg tebal dekat penghujung jarum tu (belakang tempat cucuk benang). 
  • Potong pendek siap2 lebihan benang pada kasut atau selepas benang disimpulkan, sebab bila dah jahit manik, susah dah nak selitkan gunting celah2 manik tu.
  • Pastikan apa2 hiasan yang ditambah tu x mengganggu pergerakan anda. Jangan makin menyusahkan nak berjalan sudah la. Huu



And well, I'm now a happy B2B ^_^

Till then, bye ;)

Monday, October 21, 2013

Tutorial #2: DIY Veil Part 2


Bismillah..

Okey. Ini sambungan entry DIY Veil Part 1. Saya ada cakap di entry lepas, saya tukar design veil kan. Dari idea asal letak lace sekeliling veil, kepada letak lace di bahagian hadapan sahaja. And, wat bentuk segi tiga di bahagian kepala, bagi nampak effect mewah kononnya. And untuk bahagian yang xde lace, saya jahit pearls sekelilingnya. Rujuk gambar di bawah :)

Warna dalam gambar agak berbeza dari warna sebenar


Nampak x bahagian kepala, lace macam agak tebal kan. Yang tu, saya susun border lace bertingkat2 dari 4-3-2-1 (dari bawah ke atas). Minta maaf sebab x snap gambar masa buat veil ni, tapi saya cari balik gambar rujukan saya dahulu. Saya paste yang tu je k ;)


Senang kan ;)

Yang part dari pipi ke bawah plak, jahit je border lace tu. Tak perlu be"layer" dah. Bila dah siap, jahit je pearls/beads/manik/batu atau apa2 hiasan yang terberkenan di hati. Macam saya, saya just jahit pearls off white dan purple asap (ada ke warna gitu. hoho). 


Bukan warna sebenar.


Nampak simple je kan? Tapi bila tengok real, sangat2 puas hati! :D Kat bahagian hujung segi tiga tu, saya lekatkan batu kecik2 apa tah nama dia. Yang kena iron tu. Tapi x snap gambar veil yang ada batu tu. Malas nak kuarkan kamera dah lepas tu. Hehe. Hiasan tu masih boleh ditambah sebenarnya. Bergantung pada kerajinan and bajet. Saya pon, kalau tetiba cuti mid sem nanti rasa bosan xde kerja nak buat, ada la tu kot nak tambah kt mana2. ^_^

Okey. Ini PENTING! Sebelum bentukkan segi tiga kat bahagian kepala tu, pastikan veil bentuk D tu dilipat 2 terlebih dahulu. Macam ni.


Ni gambar contoh je k

Bila dah lipat gini, tandakan betul2 kat mana centre dia. Sebabnya, teramatlah penting untuk bucu segi tiga tu ada betul2 kat tengah. Kalau x, bila dah siap nanti, kamu akan dapat veil dengan lace yang nampak senget! Saya bercakap dari pengalaman sebenarnya. Sebab saya pernah kena. Haha. Saya kan amatur. Bila saya nak susun lace tu bertingkat2, saya just susun ikut suka hati. Main agak2 je. Dalam kepala x terfikir langsung apa outcome dia. Huhhu. Lepas susun lace tu, saya jahit jelujur (xnak bagi lace gerak2) and then jahit. Bila dah siap jahit, acu kat kepala, ok fine. Bucu dia x berada di centre kepala and kalau tengok dari belakang, akan nampak bucu dia senget ke kiri. Ayoyo. 

So apa saya buat? Mula2 memang ingat nak biarkan je. And pujuk hati, xde orang perasan tu. Malas punya pasal la tu. Haha. And lagipun, bila saya dah put the best effort on the first trial and dah rasa jerih perih nak buat benda tu (nama pun amatur. Banyak benda kena explore lagi), saya jadi rasa berat hati untuk buka balik jahitan tu. Apatah lagi saya dah jenuh buka jahitan hasil design satu before tu. Huu

Tapi, demi cinta. Ku gagahkan jua diri. Buka balik jahitan. Fikirkan alternatif, and came out with the idea. Dan alhamdulillah. Ia berhasil. Puas hati bila bucu tu ada betul2 kat tengah kepala. Xla orang cakap dia ni parti berhaluan kiri tu. Tengok veil pon dah tahu. Haha.

Dalam proses nak buka jahitan tu, of course sudah tentulah akan ada a lil bit defect. Dia punya kain tertarik, and nampak x suci lagi di situ. Sob sob. Itu sebab saya tambah batu yang kena iron tu. Nak cover la katakan ^_^

Dan untuk bahagian belakang plak, 






Saya jahit pearls macam dalam gambar kat atas So, xde la nampak kosong je kan. Tipikal veil yang saya pernah tengok, part belakang dia kosong. Bagi saya, sangat cantik la bila kita boleh keluar dari norm tu. :) Ni semua pengaruh dari seorang blogger yang dia cakap, dia suka ada pearls tepi2 tu. Nampak comel kot katanya. So saya pon apply pada veil saya jugak. Thanks buat anda ( x ingat dah kat mana baca blog anda) sumber inspirasi saya ;)


So, ape beza design 1 dan 2? Yang mana lagi mudah nak dibuat?

Banyak bezanya. Anda pon boleh nampak kan. Cuma nak dihighlightkan kat sini, yang design kedua lagi senang nak dibuat, lagi jimat border lace (rasanya saya guna dalam 2 meter je utk design ni berbanding 4 meter utk design 1), lagi mudah nak dijahit (hanya perlu jahit lace di bahagian hadapan), lebih jimat masa n bagi saya, ianya lebih cantik <3

Kos untuk DIY veil saya?

1. Kain chiffon: RM9 semeter x 1.5 meter = RM13.50. (Beli di Jakel Jalan Tar)
2. Border lace : RM15.90 semeter (ada 2-sides per meter) x 2 meter = RM31.80. Tapi bila bayar, dia bagi diskaun, jadi RM30 je. And rasa guna 1 meter ja. Jadi kos border lace lebih kurang RM15 (Beli di Kedai Bunga Riben Jalan Tar)
3. Pearls          : ~RM9 (Beli di Kedai Bunga Riben Jalan Tar)
4. Jahit  tepi    : ~RM2.50 (Kedai Jahit Bulan Terang Kubang Kerian)

Total: RM40!

Kos sewa veil sahaja: Lebih kurang RM30 (material daripada net kot)
Kos beli di Facebook: RM150.

So, pilihan anda?

Fikir2kan, dan selamat membuat keputusan ;)

Thursday, October 17, 2013

Takwim Penggal Persekolahan 2014


Bismillah...

Bagi B2B yang masih tercari2 tarikh untuk majlis tahun 2014, bolehlah refer sini (Sumber dari Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia). Atau, tengok je bawah ni :)

Kumpulan A: Sekolah-sekolah di Negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu

Kumpulan B: Sekolah-sekolah di Negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya

Well, takwim kat atas ni kalau diteliti hanyalah ada tarikh persekolahan dan cuti penggal. Banyak lagi tarikh2 cuti penting di Malaysia tak ada dalam ni, termasuklah cuti Tahun Baharu Cina, cuti Aidilfitri, cuti Deepavali dan sebagainya. Ok, buat sedikit research, jumpa ini. 



Dan ini.



So, sekarang tinggal pilih je tarikh hari bahagia anda. Goodluck! ;) 

P/s: Masih berharap ada lagi cuti tersembunyi. Hehe

Tuesday, October 15, 2013

Tutorial #2: DIY Veil Part 1

Bismillah...

Alhamdulillah. Ada masa free sementara tunggu raya haji hari tu, saya pon dengan gigihnya men”DIY” veil nikah dan resepsi. Lagipun kat kampung, ada nenek dengan Umi yang pandai potong kain. Rasa yakin sket kan. Tapi last2 saya potong sendiri je. Haha. Nak raya kan. Semua pun ada hal masing2. Xpelah.

Saya banyak baca dalam blog lain, B2B ramai yang buat sendiri je veil. Yelah. Kalau beli yang ready made di Jln. Tar atau Facebook, mahu cecah RM180. Kalau 2 veils = RM360. Pokai tunang eden. Muehehe. :D

So, step pertama. Bentangkan kain. Bagi kain rehat betul2 kat atas lantai/meja tanpa ada kedut. Xmo kedut2 tau. Nanti bila dah potong veil jadi x cantik lak.


Pastikan xde kedut k

Ok. Bentang cantik2 k. Then, letak kain “template” atau acuan yang kita nak ikut. Saya letak kain pink tu. Hati2 masa potong kain tu, sebab kain dia jenis lembut, mudah jadi senget. FYI, saya buat veil nikah guna kain chiffon. And kalau tak silap, saya beli kain tu semeter setengah di Jakel Jalan Tar. Total harga kain je lebih kurang RM13.50. Kalau dibandingkan dengan kain chiffon yang saya pernah beli di Gulati's Jalan Tar, kain chiffon ni lebih tebal (tapi masih transparent). Ingatkan okey la sebab harga lebih murah kan (kat Gulati's harga RM24.50 semeter), tapi saya dah tersilap sebab lebih murah kain chiffon, teksturnya lebih tebal. Jadi, untuk buat veil, macam kurang cantik la kan. Huhu. 

Ok. Takpe. Teruskan tutorial :D

Dah siap potong. Saya buat bentuk huruf D.

Tapi, ada 1 masalah. Sebab saya just potong ikut saiz sesuka hati, maka jadilah kes border lace x cukup! Haha

Gambar 1: Saiz macam veil pink

Gambar 2: Saiz selepas di resize bagi mencukupkan border lace. Tapi masih tak cukup. Haha

Okey, saya sebenarnya potong veil pink kat atas tu ikut veil yang dibeli. Cuma saiz diperbesarkan sebab veil yang tu cam singkat untuk dipakai dengan baju nikah dan dress. Kira macam saya nak veil labuh sampai bawah pinggang la untuk my big day.

Saya potong kain pink ikut veil putih tu, cuma saiz diperbesarkan lagi

Saya ikut veil putih tu untuk buat veil pink, and guna veil pink untuk buat veil nikah. Faham? :3
Gambar hari pertunangan, bersama adik

Sambung tutorial. Okey. Dah border lace x cukup, apa masalahnya? Beli je la lagi. Tambah apa yang kurang kan?

Yup. Itu memang solusinya. Tapi, saya kan kat kampung, kat Kelantan. Saya beli border lace tu kat Jalan Tar. Ni kes malas nak menapak ke sana la ni. Tak, tak. Saya bukan kedekut. Hehe. Sebenarnya, boleh je saya beli masa saya dah balik Kl nanti, tapi entah. Mungkin sebab saya pon just potong kain tu ikut suka, jadi proses me"resize" bukanlah halangan yang besar. Dan lagipun, saya memang serius macam dah malas nak alirkan duit. Sekarang proses guna apa yang ada, maksimumkan kreativiti. Gitttewwww~~

So, saya teruskan proses resize. Kain chiffon yang dah jadi capital D tu, saya lipat 2, tengok mana yang x centre, buang apa yang patut. Macam ni.




Teruskan je proses tu, sampai la kita puas hati dengan bentuk dan border lace yang cukup. Haha


Ha, macam ni :D

Border lace tu saya beli di Kedai Bunga Riben Jalan Tar. Harga RM15.90 kot semeter yang ada 2 sides. Saya beli semeter setengah kot (so, total ada lebih kurang 3 meter). Ingatkan dah cukup la. Hari tu siap cam nak bagi mak cik lagi. Upenye, kita pon terkial2 jugak lagi :3


Potong border lace

Okey. Dah siap wat bentuk D, saya hantar jahit tepi. Hantar di Kedai Jahit Bulan Terang di Kubang Kerian, harga dalam RM2.50 je.

Dah siap jahit tepi, saya jahit la border lace cam kat atas tu. Sekarang belum siap, tapi ideanya macam tu lah. Lepas da siap jahit border lace, nak tambah pearls. Full result? Akan diupdate lepas nikah nanti..... ;)

Buat hilang lelah menanti, cuci mata dengan ini.....




Till then, bye :)


Update: Saya dah tukar design veil saya, sebab saya akhirnya akur dengan kata hati yang inginkan konsep veil yang ada bentuk segi tiga di kepala, dan ikatan pearl di sekelilingnya.

Idea lebih kurang macam ni. Saya berkenan dengan bentuk segi tiga atas kepala tu.  Sumber sini.

Tutorial DIY Veil Part 2

Tuesday, October 8, 2013

Saya Menang Kuiz !!

Bismillah...

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. =')

7 Oktober 2013, saya diberikan rezeki oleh Allah. Rezeki untuk berbahagia, alhamdulillah. =')

Okey. Ceritanya macam ni. Since I'm getting married a few months from now, banyaklah page bridals dan perkara yang berkaitan kepengantinan yang saya like, termasuklah page Pameran Pengantin Malaysia - by Urban Vibe Event (tekan link ini untuk ke page Fb mereka). Well, biasalah B2B. Kerja duk skodeng hal2 kahwin sana sini kan. Hehe. Dan memandangkan page ni ada buat kuiz untuk bakal pengantin, saya pon tick la kat bahagian setting page tu untuk terima notification kalau ada apa2 update. So, tak de lah saya terlepas apa2 yang menarik kan. Nak dijadikan cerita, few days before, page ni ada war2kan bahawa mereka akan buat 1 kuiz-a-thon buat B2B pada hari Isnin.

:)


Since saya masih belajar, dan kebetulan hari Isnin jadual kelas saya agak penuh, saya x berharap sangat pun nak join kuiz ni. Tengok poster kat atas pun macam "sebelah mata" je. Kang letak harapan tinggi2, kalau melepas tak senang duduk pulak kan. Lagipun saya tahu yang saya mungkin x dapat online masa diorang release kuiz tu. FYI, kuiz mereka biasanya dalam tempoh 30 minit je. Yang mana kalau saya terlewat walau seminit, chance untuk menang tu adalah tipis. Huhu. Alih2, bila saya balik kelas tengahari, dapat notification Fb yang page mereka ada share something.

:)

Saya mula-mulanya just oh. Haah. Ada kuiz hari ni (dah terlupa sebab hari tu take take note sangat). Dalam hati masih x berapa berminat sangat sebab rasa belum bersedia. Tiba2 tertengok yang poster kat atas tu baru di share lebih kurang 32 minutes ago. Dan bila saya buka page Pameran Pengantin tu, they haven't release the quiz yet! Wah. Wah. Wah. Terus terasa bersemangat sebab kuiz mungkin keluar bila2 masa je dari masa tu.

So, perkara pertama yang terlintas dalam kepala saya, tengok sape penaja. Based on previous quiz, saya perasan yang mereka akan keluarkan soalan berkaitan penaja. Jadi apa lagi. saya buka page I.S Bridal Professional Wedding Planner (tekan di sini untuk ke page penaja) buat "research" siap2. Dan secara logiknya (ditambah pengalaman join kuiz sebelum ni), otak cakap soalan yang akan ditanya tak lain tak bukan mesti alamat penaja. Yelah. Itu je yang nampak macam susah tapi senang kan. Takkan mereka nak suruh bilang berapa banyak baju yang ada dalam page penaja kan. Susah tok. Kekeke

So, lepas dah fikir secara logiknya, saya pon bertindaklah dengan warasnya. (ayat skema gittew). Saya like page penaja siap2 dan copy alamat butik penaja siap2. Next step? Tungguuuuuuuuuu kuiz keluar. Hu. Masa tu sakit perut pun ada. Tapi x boleh. Kalau tinggal ni, kang terlepas nyesal ko. Haaaa. Tahan jela kejap. :D

Tunggu punya tunggu.......

Lebih kurang sejam kemudian.......


Gambar dah di edit sedikit :D
Berdebar. Tangan bagai terketar2. Okey tenang Zini, tenang.

Saya baca dia punya soalan seimbas lalu (sebab dia punya soalan bagai dijangka, dan syarat pun sama macam previous quiz). Oleh kerana saya dah copy alamat dan dah like page penaja tadi, saya tinggal paste je alamat tadi kat komen poster kat atas ni. Then, cepat2 share poster tu, like gambar, shout kat page penaja: Saya Nak Baju @I.S Bridal Professional Wedding Planner ". That's all.

Lepas dah tahu result, saya tukar setting dari Friends kepada Only me. :)

Since dia punya masa pertandingan hanyalah 30 minit, masa menunggu result pun taklah lama sangat. Takdelah join hari ni minggu depan baru tahu menang ke tak kan. Dalam tempoh menunggu tu, berapa kali jugaklah saya buka link share tu. Tengok peserta lain bagai. Sebabnya, risau kedudukan tergugat. Haha (masa saya share, komen sume tu, saya yang first). Kot la tetiba rupanya ada yang lagi laju dari eden, menangis jugak kan. Huhu

Lebih kurang 30 minit kemudian.....

Saya menang!!!! :D
Alhamdulillah. Bahagia sangat semalam ='). Hadiahnya ialah saya dan Pak Tam akan dapat sewa sepasang baju pengantin secara percuma. Lega sebab dah tak perlu fikir pasal baju bertandang nanti. Since syarat utama dia peserta mestilah menetap di sekitar Kuala Lumpur, saya memang kena pakai baju tu nanti untuk majlis bertandang ke Puchong. Sebab majlis belah perempuan akan dibuat di Kelantan. Jauh sangat dari Kl tu. Huu.

Dan alhamdulillah hati rasa gembira lagi sebab insyaAllah nanti dapat juga saya merasa pakai baju dari bridal. Yelah. Yang belah saya kan x sewa dari mana2 bridal =')

Sekarang tengah tunggu update dari penaja. Harap xde masalah la kan =') Masa menang tu, teringat kat bloggers lain yang berjimat untuk majlis kahwin mereka by joining the quiz. Ada yang menang bunga tangan (Hb), veil, macam2 la. Jimat selagi boleh, insyaAllah ;) Bila saya cakap kat Pak Tam, dia pun cakap, "join la lagi." Hahaha. Adoi

Lagi satu yang buat saya rasa happy tang menang kuiz ni sebab, bila sebut dapat pakaian ditaja ni, terus rasa macam retis. Hahaha


Till then, bye ;)

Update: Saya dah kol penaja, dan mereka minta saya pergi ke butik untuk fitting. Alhamdulillah lega. =')

Friday, September 20, 2013

Poodle Chiffon Flowers

Bismillah...

My recent DIY project: Poodle Chiffon Flowers. Plan nak letak dekat baju resepsi, part tangan and kaki baju. Alhamdulillah dah berjaya siapkan 15 kuntum bunga, tinggal lagi lebih kurang 25 kuntum untuk dibuat. Banyak kan. Huhu. Em, lepas kira2, part tangan akan guna 8 kuntum each (total 16 kuntum untuk tangan kanan dan kiri), dan part kaki baju perlukan lebih kurang 20 kuntum. InsyaAllah, tutorial bergambar akan diupdate nanti ;) 

My love ^_^
Gigihkan saya nak menDIY benda ni?

Sebenarnya ada kisah di sebalik semua ni. . =')

Alkisahnya hari tu, lepas pergi ambil baju resepsi, kami terus beli kain chiffon untuk dibuat veil kat Gulati's Jalan Tar. Masa letakkan kain tu kat baju (untuk tengok match ke tidak), memang nampak sesuai je and nampak macam kain tu layak dijadikan veil. Tapi rupanya kami tersilap. Kami merujuk kepada saya, kawan saya, Pak Tam dan jurujual. Sebabnya, kami tertipu dengan warna lampu kedai tu. Lampu kedai tu ala2 oren sket. Lagi satu sebab, masa nak match colour tu, saya keluarkan baju Pak Tam, bukan baju saya as I thought there will be no difference sangat. Lagipun, kain satin Pak Tam sekayu je dengan kain satin saya. Takkan lah tetiba lari warna pulak kan. Alasan saya x keluarkan baju saya? Sebab, baju saya cam berat sikit berbanding baju Pak Tam. Cam ala, lecehnye nak keluarkan. Huhu.

So, bila kami pergi Kedai Bunga Reben untuk usha detailings like pearls and 3D flowers, only then we noticed that kami dah tersilap =')

Kat bawah lampu putih, memang nampak la beza warna dia. Dan masa tu baru sedar, saya xboleh match kan dengan baju Pak Tam sebab baju saya ditambah kain lace. Jadi, warna dia akan berbeza walaupun pandangan kasarnya nampak sama. Waaaa.. Dah rugi RM24.50 semeter kain chiffon. Soal dah terbazir duit tu satu hal, soal pembaziran kain pulak satu hal. Apa saya nak buat dengan kain chiffon yang semeter je. Kalau 2 meter, boleh jugak plan buat skirt A ke ape, just tambah lagi sket duit untuk beli kain lining je. Boleh juga pakai pergi kelas kan. Tapi itulah. Bila dah jadi macam ni, terpaksa kerah otak untuk buat sesuatu. Plan nak buat tudung layer tu. Tapi x jadi. Maka hasilnya, jadi lah benda ni. Thanks pada rakan-rakan blogger yang ada buat tutorial chiffon poodle flowers ni. =')

Sebenarnya memang rasa malas juga nak buat ni. Leceh fikir saya. Tapi bila kira kos beli detailings,
i-RM6.90 untuk 10 kuntum 3D roses. So, untuk lebih kurang 45 kuntum bunga yang saya nak = RM34.50
ii- RM12.00 sepaket untuk batu putih (lupa apa istilah dia), yang mana saya rasa saya perlukan 2 paket =  RM24.00
iii- RM5.00 sepaket pearls, yang mana saya mungkin perlukan 6 paket = RM30

Total harga = RM88.50. Kalau dicampur dengan RM24.50 bagi kain yang saya dah tersilap beli akan jadi RM113.00. Wahhh! 

(Harga lebih kurang, hanya anggaran kasar)

Bak kata B2B yang lain, jimat selagi boleh. Biar leceh sikit, asalkan tak membazir. =') Jadi saya boleh jimat RM34.50, plus RM24.50 kain chiffon tu tak la terbazir macam tu je kan =')

P/S: Persoalan saya sekarang, sesuai ke tak entah warna poodle flowers ni dengan baju saya (tak dapat try jahit di baju lagi sebab baju sekarang ada kat tailor. Nak minta alter sket). Kalau tak sesuai, jawapannya, ........ Waaaaa. :'( 

Err. Ada tak yang sudi beli bunga-bunga ni andai kata "mereka" tak sesuai untuk baju saya. ^________^ 

Monday, September 16, 2013

Baju Resepsi #2: Baju Melayu

Bismillah...

Lama saya tak online. Hard disc laptop rosak tiba-tiba je. Nasib baik masih dalam warranty, maka kos pembaikan ditanggung sepenuhnya oleh Acer Center. Tapi yang sedihnya, semua (SEMUA!) dokumen, gambar, video, software dan apa sahaja dalam laptop tak dapat di access kembali. SEMUA gambar yang dimaksudkan tadi, termasuklah gambar bertunang yang 1 keping pun TIDAK dicetak. Sadiss kan. Resolusi nya ape? Saya ajak Pak Tam bertunang lagi sekali. Huhu :D (mujur masih ada kawan yang simpan gambar hari pertunangan, Alhamdulillah)

Ok. Bagai dijanjikan dalam entry lalu, (yang ni) saya ada janji nak update kedai mana yang saya pilih untuk jahit baju2 kami kan. Untuk entry ni saya khususkan untuk Baju Melayu dahulu ye, sebab tak nak bagi entry ni terlalu panjang. Sooooooo, untuk baju Pak Tam, kami pilih Cassanova Fashion. Sebab? :)

1. Kedai ni memang jahit Baju Melayu. Jadi, secara automatik kami dah letakkan kepercayaan kat kedai ni.

2. Brader ni memang mesra. Masa kami usha2 hasil kerja dia (Kami pergi masa sebelum raya, jadi ada banyak baju yang boleh diusha) and masa ukur badan memang dia peramah and layan kami sebaiknya. Jadi, kalau Pak Tam atau saya ada sebarang komen ke ape, takde lah segan nak suarakan kan. 

3. Profesional. Perkataan ni macam advance sangat, tapi itulah. Nanti dia akan tanya nak berapa poket, nak leher apa, nak berapa butang dan lain2. Bagi saya yang tak pernah pakai Baju Melayu, saya rasa soalan2 ni menunjukkan yang abang ni pro lah. Lagi lah buatkan kami percaya bahawa abang ni akan buat baju macam yang kami nak, bukan apa yang dia pandai!

4. Jahitan yang cantik. Secara total, apa yang dapat disimpulkan daripada proses mengusha tadi, memang perkataan yang tepat ialah, jahitannya cantik, kami berpuas hati. (Kalau tak, takkan kami nak hantar kat kedai ni kan? Hehe)

5. Kami nak bantu Bangsa Melayu. Ayat klise nya, kalau bukan kita yang bantu Bangsa Melayu, sape lagi kan? meh nak cepuk sebab guna ayat ni!  Haha

Dari segi harga, setakat apa yang kami survey kat Bangunan Mara Jalan TAR tu, harganya adalah lebih kurang dengan kedai2 lain. Dan untuk hasil yang memuaskan hati, harganya adalah reasonable ;)

Pak Tam bersama Brader Muhammad. Tailor Baju Melayu. 

Warna sebenar?  :3

Okey. Since Baju Melayu Pak Tam hanya lah macam Baju Melayu biasa, maka saya akan men DIY sesuatu kat baju dia. Plan nya nak jahit patch lace+pearl pada dada kanan. Jadi, tak de lah nampak kosong sangat kan. Yang penting, lepas majlis nanti, lace dan pearl tu akan dicabut, so baju tu boleh dipakai lagi buat raya ke ape. Setakat ni, lace dah siap di patch. Tinggal nak jahit pearls je.

Contoh patch lace pada baju lelaki:

Sumber: Facebook


Mungkin ada yang fikir, sesuai ke Baju Melayu dibuat baju resepsi. Em, bagi saya, okey je. Ramai dah yang buat. Kalau nak bagi nampak lain dari hari-hari biasa, masa resepsi nanti, pakailah tanjak instead of songkok, beserta sampin yang match dengan baju pengantin perempuan. Barulah naik seri sket. Tak gitu?? :)

Buat yang tercari-cari tailor Baju Melayu, saya cadangkan anda datang ke kedai ini:



Cassanova Fashion,
Lot-3,
Tingkat Satu,
Pasar Rakyat,
Medan Mara,
Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur.

No. H/P: 012-383 9396/019-642 5231

Medan Mara ni terletak selang 1 bangunan dari Kl Sogo. Kalau tak tahu kat mana, cuba tanya orang kat situ. :)


Update: Baju Melayu selepas di patch lace

Hari tu Pak Tam dah try pakai baju ni. Tapi xde amek gambar la plak. ayyak