Thursday, July 18, 2013

Dah Dapat Tengok Result, Alhamdulillah =')

Bismillah....


Dah 2 hari kot tido termimpi2 kan result exam. 2 hari lepas (16 Julai 2013) kawan2 fakulti lain dapat result. Semalam plak (17 Julai 2013) kawan2 satu kos dapat result. Mine masih x dapat dilihat sebab ada hutang. Dan ada konflik sket kt rumah sebab umi minta xpayah bayar lagi. Tapi, sebab risau kot2 ada subjek yang perlu ditebus (C-), saya dah buat muka semalam. Mungkin sebab itu, abah bagi RM873 untuk bayar yuran. Lepas dah bayar (guna internet banking), masih x boleh tengok result. Waaaaaaaaa. Makin jadi risau, takut2 tersalah steps and takut salah bank in pada orang lain. 


Petang dan malam semalam duk asyik reload result tapi xdapat2. Tadi alhamdulillah dah dapat check. Perkara pertama yang dicari: Subjek C- sebab hanya ada 2 minggu kot untuk tebus. Before tu dalam kepala risau sangat pada Subjek Immunology Dr. Hayati and Basic Biochemistry Dr Sim Kae Shin and Dr. Gokula Mohan sebab hari tu siyes rasa down pada 2 papers ni. (Nanti kalau kena repeat, segan nak jumpa balik Dr. Gokula sebab hari tu dia dah puji saya. Huuuuu). Tapi bak kata Dr. Fatimah Syarha dalam bukunya, manusia cepat sangat risau pada benda xpasti. Allahhhh T_T

Tak ada result yang dapat C+ ke bawah, dan subjek yang distudy pukul 1 malam sebelum exam dapat A (subjek Ulum Quran). GPA dan CGPA menaik walaupun sikit, Alhamdulillah. Kawan2 yang rapat mesti tahu betapa saya down pada musim exam hari tu. Sebelum exam ada la ayat "Saya dah xnak belajar... Nak duk rumah tanam jagung...". Kepada Allah ku panjatkan syukur. Kepada kawan2, keluarga dan tunang ku sangat2 berterima kasih pada kalian atas tunjuk ajar, nota, sokongan dsb. Kepada Umi Abah, er. Kena pergi buat sesuatu untuk tebus balik pasal semalam =')

Result segan nak ditunjuk. Hehe
Allah jua yang lebih tahu apa yang terbaik buat kita kan? Moga2 nikmat yang saya dapat hari ni bukan istidraj =')

Monday, July 15, 2013

Baju Resepsi #1: Umum

Bismillah...


Terasa nak buat entry tentang baju kahwin :)

Untuk majlis nanti, saya masih berkira-kira design mana yang nak dipilih untuk majlis resepsi. Kain dah ada sebab dah dibeli kira-kira seminggu sebelum bertunang 24 Mac lalu, dan dah pun dihantar pada tailor dengan design yang ada kat kedai dia. Tapi bila fikir-fikirkan balik, saya rasa macam nak ubah design sebab design tu macam simple sangat. Macam kurang kena lak untuk dibuat baju resepsi sebab saya ingat nanti tak nak sewa baju daripada bridal dah. Rasa x berbaloi dengan bayaran+saya nak ada satu baju kenangan. Hehe. Lagipun kami dah ada kain yang macam kat bridal, so why not jahit je design yang sesuai kan?

Pada asalnya, memang niat beli kain tu sebab nanti nak jahit baju kurung je, tapi rupanya kain yang kami pilih kurang sesuai untuk dibuat baju kurung. Boleh buat, tapi mungkin akan kurang cantik. Kami (saya, tunang dan seorang kawan yang sudi temani kitorang) pilih satin duchess+lace untuk dibuat hantaran bertunang sebab satin duchess nampak ekslusif. Itu je. Masa pilih kain dulu, staf kat kedai tu ada cakap, kain ni sesuai dibuat dress. Tapi entahla. Masa tu kurang buat research, so x amek port sangat apa dia cakap. Mana tidaknya, kami bertunang lebih kurang seminggu lepas umi bagi green light. Kalau x silap, 16 Mac umi cakap on, 17 Mac kitorang keluar beli barang, seminggu kemudian bertunang. Tak banyak persiapan boleh dibuat sebab saya masih belajar+masa kurang+xde bajet sangat pun. =') Kami beli kain tu di Gulati's Store Jalan TAR. Dari segi harga, xde lah jauh beza daripada pakej satin+lace yang dah ada, tapi overall agak mahal jugak la. Boleh PM saya untuk harga kain ye. FYI, Staf yang bantu kami memang sangat best. Tak buat muka pun walaupun saya agak cerewet dan banyak tanya. Dia membantu dengan jayanya. Hehe.


Antara hantaran tunang pihak lelaki+perempuan. Yang kat second column tu lah kain yang dimaksudkan. Actually, memang kami dah alert dah kain tu agak tebal, tapi rasa berkenan sebab ekslusif tu mengatasi segalanya. Ngehehe. :p

Gulati's Jalan TAR.
Sumber: http://visit-malaysia.yinteing.com/2012/02/15/down-memory-lane-in-jalan-tuanku-abdul-rahman/
Kain untuk saya 3.5 meter satin duchess + 2 meter kain lace. Untuk lelaki pula, 4 meter satin duchess kain bidang 60. Bila masuk fasa hantar pada tailor, barulah saya tahu kain yang dibeli tak sesuai buat baju kurung, sebab kain dia keras. Huhu. Then baru saya sedar, sepatutnya sebelum beli kain, memang kena buat research dulu. Tak banyak, sikit pun cukuplah, asal ada basic dalam pemilihan kain. Kalau nak lebih baik, minta pendapat tailor dulu. Kain apa sesuai dengan kita, kalau design yang kita nak tu, perlu berapa meter kain dan sebagainya. Macam saya, akak tailor cakap kain yang saya beli lebih dari cukup. Tiba-tiba rasa dah membazir di situ. Huhu. FYI, saya hantar kain kat tailor di Bangunan Mara berdekatan Sogo. Thanks buat ex B2b kat blog ni sebab dari situ saya dapat idea kat mana nak jahit baju. Tapi saya tak la jahit di butik yang sama dengan akak tu. Hehe. Harga yang kedai-kedai kat situ letak berbeza-beza. Kalau rajin survey, akan jumpa kedai yang harganya lagi murah berbanding kedai lain.

Untuk baju Pak Tam, kami hantar kat tailor dalam Pasar Rakyat and just jahit baju melayu je walau kain tu sesuai buat baju jaket trend pengantin sekarang. Pak Tam tak nak buat ala jaket sebab nanti lain kali kan Baju Melayu masih boleh dipakai buat raya atau attend apa-apa majlis. Kalau diikutkan, baju Pak Tam dah pun siap. X sabar nak tengok nanti >.< Untuk kedai yang kami pilih, saya akan update lepas dah ambil baju nanti, insyaAllah :)


Bangunan Mara lama. Sumber dari sini.
Pasar Rakyat. Dalam ni banyak sangat tailors. Kami hantar baju Pak Tam kat dalam ni. Sumber klik sini.

Gambar ni Pak Tam upload kat FB dia 16 Mac 2013. Saya yang baru lepas bersembang dengan umi di telefon, terus komen kat situ "umi ckp on!". Then, Pak Tam kol untuk sahkan. Syukur+excited dia nya. Unik tak cara kami? Haha. Esoknya 17 Mac 2013 kami pergi Jalan Tar beli apa yang patut. Dan seminggu kemudian jadilah kami Bride and Groom-to-be. Doakan kami  ;)

Dah panjang lebar saya berceloteh. Till then, bye ;)

Saturday, July 13, 2013

Ramadhan Giveaway by ZZ

Bismillah...

Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke-4 Ramadhan. Apa khabar iman? ;)

Hari ni jom join Segmen GA by ZZ.


Syarat-syaratnya:
1. Buat entry tentang giveaway ini, dan copy and paste link di kotak komen. Sertakan nama FB anda.
2. Follow blog iini. (WAJIB)
3. Like ZZ Online Shop (WAJIB)
4. Tag 3 orang rakan. Tak dipaksa.

Mudah je kan. So ape lagi. Jom join!

Friday, July 12, 2013

Ramadhan Kareem ^_^


Bismillah... :)

Alhamdulillah, hari ni 12 Julai bersamaan 3 Ramadhan. Maksudnya pejam celik pejam celik dah 2 hari Ramadhan berlalu kan. Hari ni bakal menyambung perjuangan di hari ketiga. Dah ada yang berkira-kira berapa hari lagi nak raya? Meh aku cepuk laju2. Hehe. 

Teringat semasa di Asasi Pengajian Islam Nilam Puri beberapa tahun lalu, ada pensyarah ceritakan suasana Ramadhan di Timur Tengah. Daripada situ, barulah saya tahu, biasanya apabila bulan Ramadhan, masyarakat di sana akan saling mengucapkan "Ramadhan Kareem" sesama mereka. Dan si penerima ucapan pula akan membalas "Allahu Akram" yang bermaksud Allah lebih Mulia :). Seronok kan sambutan Ramadhan mereka. Ucapan yang saya kira menghidupkan lagi Ramadhan. Kita di Malaysia, belum puasa pun lagi, promosi Aidilfitri sudah terlihat di kaca TV -.-" Tapi bak kata orang, lain padang lain belalang kan. Semoga Malaysia suatu hari nanti akan lebih kondusif untuk kemuliaan bulan Ramadhan berbanding hari raya. Amiin =')



Di kesempatan ini, saya ingin menyusun sepuluh jari memohon kemaafan di atas kekhilafan yang pernah saya lakukan. Mari saling memaafkan agar ibadah dapat ditunaikan dengan lebih tenang. Maafkan saya ya  ;)

Berikut saya selitkan status Facebook Ustazah Fatimah Syarha bertarikh 9 Julai 2013: 
"Siapa berpuasa ramadhan dengan iman dan 'cari sungguh-sungguh', pasti diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." 
{HR Bukhari Muslim}

Peluang baik!
Nak tak menjadi bagai kain putih kembali?
Hmm. Apa lagi?

Moga kita ada 'bright start' tonite, insya Allah.

Apa nak buat malam ni?

Duduk.
Tulis.
Atur.

Masih belum terlambat untuk kita menjadi bagai kain putih kembali. Lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan ini, di mana ganjaran pahala digandakan dan dibuka pintu taubat seluas-luasnya. Ayuh gapai redha Allah. Rancang masa kita, biar benar-benar terisi dengan perkara yang baik-baik. (Nasihat untuk diri saya juga). Saya doakan kita semua berjaya peroleh ijazah taqwa. Amiin =')

Beberapa tips bergambar. Sumber: Facebook The Muslim Show
6th Sense =')





Friday, July 5, 2013

Syarat-syarat GA yang Tidak Munasabah? Em


Bismillah.. :)

Alhamdulillah masih dipanjangkan umur untuk terus bernafas sehingga ke saat ini. Moga2 Allah izinkan kita semua menyambut Ramadhan dan beraya dengan penuh bekalan taqwa. Amiiiin =')


Okay, balik kepada tajuk. Apa yang saya maksudkan dengan tajuk? Apa itu give away? :)

Give away ialah suatu trend dalam dunia blogger yang mana kalau kita tepati syarat2 yang blogger tetapkan, ada kemungkinan kita akan dapat hadiah yang disediakan. Maksudnya kat sini, rukun GA ada 3: Blogger, syarat-syarat tertentu, hadiah. Tu dia. Saya siap bagi rukun habaq hang! Kalau diperhatikan, dah menjadi trend dalam dunia blogger untuk buat give away bagi melariskan blog mereka. Rasanya tak ada masalah dengan niat itu. Selagi tidak melanggar syariat (contoh guna ubat pelaris dll), itu tidak mengapa. Masih boleh diterima akal yang waras. So, apa masalah yang saya nak highlightkan?

Masalahnya kat sini ialah bila ada blogger meletakkan terlalu banyak syarat untuk join GA mereka. Setakat follow blog mereka, like fanpage mereka, follow twitter mereka (biasanya yang ni tak wajib), itu langsung tidak menjadi masalah (sekurang2nya bagi saya). Tapi yang menjadi masalahnya ialah bila blogger nak buat GA dengan hadiah yang agak grand, mungkin dengan bajet yang kurang atau mungkin memang mereka dah berpakat dengan geng blogger lain, menyebabkan syarat-syarat yang diletakkan menjadi terlalu rumit dan annoyed. Dengan bahasa mudahnya, INI YANG JADI MASALAHNYA!

Saya pernah jumpa GA yang disponsor, yang mana bila tengok syarat-syarat asasnya, saya terasa nak join. Tapi bila tengok syarat kembangannya terus rasa sangat ~~~~~~ . Macam saya cakap kat atas, setakat follow blog, like page blog, follow twitter its okay. Tapi bila kena follow blog sponsorSS (ada yang lebih 10!), like pageSS sponsorSS, buat entry khas, and kena back link kepada blog owner GA, itu rasanya agak kurang sopan lah bagi saya. Bagi saya, macam x best la bila kita follow blog orang secara terpaksa. Dan saya percaya, bila kita follow blog orang secara terpaksa, tendency untuk kita ambil manfaat daripada blog tu adalah kurang. Macam saya, dah umur 20++. Xkan nak follow blog budak sekolah menengah yang bila kita lawat blog dia, duk cerita masalah dengan crush dia yang sekolah menengah jugak. Yang macam alahai... (agaknya macam ni lah perasaan older people yang baca blog saya. haha) Bukan nak pinggirkan yang muda, tapi bagi saya, saya akan follow blog yang benefits me, yang kena dengan minat saya, yang bila saya rasa tepu dengan bacaan ilmiah, saya boleh release tension dengan baca blog dia. Boleh rujuk entry pertama saya yang ni untuk tahu antara tendency bacaan saya. .  We are what we eat, and we are what we read ;)

Mungkin ada yang akan fikir, ala, kalau x nak join, xyahla join. Duk diam-dia sudah. Saya akan jawab: Dah tu, ni blog saya xsuka baca duk diam-diam sudah. Haha Yup, memanglah itu hak mereka untuk buat GA macam mana yang mereka nak. Tapi bagi saya, sudilah kiranya kalian terima nasihat saya untuk memudahkan syarat GA kalian. Yang saya percaya, orang akan terasa lebih lembut hati untuk join dan lebih rela hati untuk follow. Adil bukan? ;)

Senyum :)
Ini sekadar pandangan saya yang mana mungkin ada salah silapnya. Mohon maaf bagi sesiapa yang terasa. Kita sama-sama tampung kekurangan okeyh? ;)

Thursday, July 4, 2013

Cuti Semester 2013/2014 :)

Bismillah.. :)

Alhamdulillah, dah selesai exam semester empat. Last paper 25 Jun 2013. Moga Allah lembutkan hati pemeriksa skrip jawapan, dan berikan keputusan yang terbaik buat saya. Amiin =')


So, dilema yang melanda diri musim cuti camni ialah, aku nak buat ape?? Waa. Terasa sangat buang masa duk rumah goyang kaki ja. Ada juga usha kerja kosong, macam part time sana sini. Tapi entahla.. Terasa banyak pula halangannya. Em..

Lepas 25 Jun hari tu, sempatla pergi Sarawak kejap, jalan2 kat sana. Itu pon untuk 4H3M je. Macam nak buat entry khas untuk cerita pengalaman and prosedur ke sana. Tapi USB handset entah tersimpan kat mana. X best nak buat blog tanpa letak gambar. Huu. 


Perkembangan lain, projek DIY patch lace kat baju raya sendiri pon dah siap. Tinggal jahit pearl n hiasan tambahan. Xdapat nk proceed sebab belum berkesempatan pergi ke pekan untuk beli barang2 tu. Rugi pulak x beli siap2 masa beli lace di Kedai Bunga Reben di Jalan Tar hari tu. Nak proceed jahit patch lace+pearl+bunga di baju adik plak, ada masalah jugak. Baju raya depa x siap lagi. Waaaaaa :'( Dah bosan duk rumah tanpa buat apa2... Hm.... Ada kawan minta buat tutorial cara jahit lace tu. Maaf sangat2. Xdapat penuhi sebab peralatan menDIY patch lace x cukup. huu. Mungkin boleh google daripada rakan blogger lain ya ;) And FYI, antara sebab saya DIY lace ni ialah, sebab saya nak belajar and berlatih jahit lace sendiri, before saya apply pada dress kahwin nanti ;)

Ni masa belom siap jahit  lace. Nampak kan benang masih bertali pusat di  baju. Teheehe. Saya jahit lace gold pada baju kelabu/silver sebab kain dia ada corak warna gold :)


Kat bawah ni jadual kalendar akademik sesi 2013/2014 Universiti Malaya. Bayangkan setapa lama lagi saya kena goyang kaki sebelum semester baru bermula. Hari ni baru 4 Julai 2013. 9 September 2013, cepatlah datang ='(