Wednesday, November 20, 2013

Of Baju Nikah

Bismillah...

Motif buat tajuk entry gitu? Sebab teringat literature sekolah dulu (Sekolah di Kelantan) tajuk Of Bunga Telur and Bally Shoes. Hehe :)

Buat yang dah lupa, ni saya dah google siap2 ;) :

"This short story is about Jamal, a young Kelantanese man who decides to get married. His mother chooses a bride for him - a beautiful, educated, rich and cultured girl. Soon, Jamal gets involved with the wedding preparations and discovers that expenses will be very high. Therefore, he works out a more reasonable budget. However, he still has to raise funds to pay for the expenses. Jamal tries to get a bank loan of RM5000 but rejects it when he finds the loan repayment to be too steep. He is happy to get a small loan of RM1500 from his mother. Finally, on the eve of his wedding, Jamal has no good shoes for his wedding. He had sold his Bally shoes to his Cousin Lan to raise funds for the wedding."


Best kan cerita dia. Rindu zaman sekolah dulu =')

Okey sambung cerita baju nikah saya dan Pak Tam. Since kain yang saya dan Pak Tam dapat masa bertunang dulu dah decided to be baju resepsi (rujuk sini dan sini), kami pon cari yang lain lah untuk buat baju nikah. Warna tema semestinya bukan pure white sebab warna tu kureng sesuai untuk Pak Tam. Lagipun saya memang cam suka warna krim, atau pearl white untuk jadi baju nikah. Nampak soft, ayu gittew.

Nak dijadikan cerita, kakak Pak Tam ke Dubai few months ago. So, alang2 pergi sana, Pak Tam kirim lah satu jubah. Harga saya dah lupa berapa, rasanya lebih kurang RM100. Jenama Othman, saiz macam biasa dirahsiakan. Haha. Bila saya first tengok, saya jatuh chenta. Warna dia cantik!! Masa tu x finalized lagi kot nak beli baju nikah warna apa. But then, ape lagi. Alang2 dah ada baju Pak Tam warna tu, saya suka, dia suka, proceed ~~ ;)

So, untuk nikah, Pak Tam akan pakai jubah. Settle :)

Untuk baju saya pulak, saya duk fikir2 jugak nak buat baju camano, bajet berapa, nak guna kain ape dsb. Yelah. Moment penting kot. Macam2 la fikir kan. Yang pasti, warna dia mesti macam warna baju Pak Tam. Sampai lah satu hari, saya jalan2 kat Jalan Tar, singgah kat Butik Isra. Mula2 memang niat nak usha2 je. Sekali teruja tengok satu baju (just sebab warna dia yang seakan warna baju Pak Tam), tanya2 harga, RM150 je. Wow! Tanya manager boleh x nak beli (Pak Tam penjaga kewangan sebab kalau x, duit bukan lagi mengalir macam air, tapi macam air terjun dah!) Dia pon cakap murahnye? Haha. Bajet lebih kot. :D Tapi bajunye simple je la. Xde kain flowwy, x guna kain chifon, totally xde manik / pearls / lace atau hot fix stones dsb. It just kurung moden, yang ada potongan lain sikit dari biasa. Tu je. Kalau nak beli yang siap ada batu bling2 harga shoot sampai RM200@RM250. Padahal batu tu kalau beli kat Kedai Bunga Riben just RM6.90 kot sepeket. Adoi -.-

Since saya sentiasa ada hormon DIY, saya plan nak topup macam yang dah siap ada batu tu. Balik Jalan Tar, terus iron batu tu kat baju, malam tu jugak siap. Haha. Excited gilos!! :D Mula2 dah puas hati dah camtu. Yelah. Bila kita rasa apa yang kita buat tu dah cantik, macam xberani dah nak tambah jadi lagi cantik. Sebabnya, bila kecantikan tu memang rupa2nya dah sampai tahap maksimum, apa2 yang ditambah lepas tu boleh menyumbang kepada kehodohan plak.. Hu  Panjang pulak buat karangan kecantikan. Haha  

Bila tunjuk kat Umi, dia cakap: Kenapa x guna kain kilat (satin, dsb), kenapa mahal? atoyaiiiii. Umi xsuka ='( Dah la before tu Umi dah reject baju yang akak belikan kat Mesir. ='( Mula2 down la jugak sebab x nak dah spend duit untuk baju nikah yang ke3. 

Nak tak nak, saya abaikan je apa yang Umi cakap tu. Bukan nak menderhaka, tapi Umi pon okey je sebenarnya, just kurang suka. Kira ok lah kan =')

Untuk bagi nampak cantik/berseri sket lagi, saya beranikan diri topup lagi hiasan guna pearl dusty purple and cream. Baru lah nampak better than yang tadi sebab xde lah nampak pucat je kan. Bahkan actually, saya rasa memang jauh lagi cantik dari yang tadi sebab gabungan hot fix stones and pearls memang terbaik! Cubalah ;)

So, here's the teaser

Saya tak tahu lah apa jenis material baju ni, tapi dia x berkilat, x nipis macam chifon. Maybe something's crepe kot. Gambar kat atas nampak cam nipis kan, tapi tu sebab cahaya tingkap.. And memang nanti plan nak pakai inner. Faham2 jelah kalau dah baju putih/cerah ni cane kan. :)


Saya hanya tahu warna baju saya tu off white masa nak beli tudung. Saya tunjuk kain ni, and SA cakap, oh, nak yang Off White. Okey fine~~ Baru tahu :D (Ayat SA lebih kurang)

Tu je nak cerita, till then.. Bye ;)

P/s: Perkataan cantik yang saya guna kat atas tu merujuk kepada pandangan mata saya, tanpa ambil kira orang nak cakap saya perasan ke ape. Hohoho

Umi pon dah makin okey dengan baju ni. Horeyy!



Monday, November 11, 2013

Gambar Pixajoy Dah Sampai!

Bismillah...

Saya ada sebut dalam entry ini saya cuci gambar guna Pixajoy. So, hari ni gegambar dah sampai. Yeay!!

Nice wrapping. Siap ada plastic bubble lagi. Memang gambar takkan pecah. Hehe

Few pictures. Ada 96 keping semuanya
Okey. Nampak x 1 gambar dalam kotak tu? Ha, kotak tu boleh jadi frame tau. Masa gambar sampai, gambar tu diletakkan dalam 2 kotak. 1 kotak frame dan lagi 1 kotak cover untuk gambar. Bagi saya sangat convenient okeyh. Mula2 saya fikir gak, nanti kena beli album la untuk simpan gambar2 tu. Kalau x, nanti berterabur kan. But since dia dah letak dalam kotak yang cantik (siap boleh buat frame-belakang kotak ada kaki macam frame gambar), saya is happy la. Bab album saya KIV dulu, sebab nak tunggu lepas majlis kahwin. Motif? Sebabnye, mungkin ada tetamu yang datang bawak hadiah album gambar. Haha. :D  (kalau xde gak, saya tunggu la majlis bertandang plak. Haha)

Lepas dah dapat gambar2 ni, rupanya Pixajoy bagi lagi kupon Purchase with Purchase. Wah! Dia bagi 45% to 47% off for Photobook dan diskaun untuk kalendar jugak. Wuuhu. Suka! Tapi saya x grab lagi sebabnya macam dah xde gambar menarik untuk dicuci. Hehe

Untuk kualiti gambar, overall saya berpuas hati. Bab kata kawan saya, gambar2 nampak tahan lama/lasak (berbanding gambar biasa). Mungkin sebab Pixajoy guna art paper kot.

Ada few pictures yang saya kurang puas hati sebab dalam laptop nampak cantik, tapi bila kat luar nampak kureng. Huhu. (Yang ni xsure salah siapa :D). Tapi bak kata saya kat atas, overall saya puas hati :)

Tu jer nak citer. Till then, bye ;)


Wednesday, November 6, 2013

Teaser Kad Kahwin

Bismillah...

Baru tadi merungut belum dapat tengok design kad kahwin walau dah lama jugak hantar draf pada vendor. Tup2 dapat kol dia dah hantar emel :D

Muka depan. I pakai tudung merah u olls :D

Memang teaser sungguh. Haha. Sorry dearies sekalian. ^_^

Hari tu saya hanya bagi tema, warna kad dan draf perkataan yang saya nak ada dalam kad tu. Saya cakap nak yang cute, warna pink2 gitu -walaupun saya bukanlah peminat tegar warna pink-. Design nya saya serahkan pada vendor je (sebenarnya vendornya pak cik saya je pon. Haha). Masih ada yang kena edit. Antaranya, bab doa untuk pengantin, ucapan salam etc. Kenapa tak nak ada doa? Sebab saya agak strict bab perkataan Allah dalam kad saya. Sebab saya tahu, x semua orang akan simpan kad ni sampai bila2. Bahkan mungkin ada yang lepas tengok terus campak ke dalam tong sampah. Tak nak la orang buang kad yang ada perkataan Allah sesuka hati kan. Orang mungkin x perasan benda2 remeh camni, tapi sebagai penganjur majlis, jadi tanggungjawab saya lah untuk jaga semua ni. Tapi macam mana pun, doa kawan2 sekalian masih teramat diharapkan =')

Buat masa sekarang, sabarlah duhai hati. Harap kad yang cantik diperolehi nanti ^_^

Till then, bye ;)

Tuesday, November 5, 2013

Pixajoy: Pix-a-joy

Bismillah...

Sekarang tengah cuti mid semester. So, saya sangat jarang on9 guna laptop. Okey, xde kaitan dengan tajuk. Haha.

Semalam kan, saya tengah on9. Tiba2, saya kan, saya terbaca kat satu blog ni, blogger tu cakap Pixajoy buat promo... Woooo. Pastu kan, saya pon pergila dekat web Pixajoy, saya pon nampak ni


Please take note that they use Art Card 230gsm
   
Murah kan! 25 sen sekeping. Kalau kat kedai biasa, mahu 50 sen gak sekeping. So, saya pon grab laju2 sebab kena beli voucer/kupon tu sebelum habis 4 November (semalam). Masa tu dah pukul 9 pm lebih kot. And mujur jugak dia bagi guna BIMB Internet Banking. Hoyeah! Dalam kepala nak print gambar bertunang dulu. Sebab hard disc laptop saya pernah rosak, jadi banyak gambar bertunang hilang. *Nanges* Mujur sepupu saya ada upload di Fb dia, so trace balik mana yang tinggal. Tu yang saya nekad nak cuci jugak gambar tu.

Saya amek yang saiz 4R dengan matte lamination untuk 96 keping gambar. So, total harga RM23.90+RM8 postage = RM31.90 je. Bagi yang tinggal di Kedah, lagi jimat x payah bayar postage sebab anda boleh pick up je gegambar tu di Pejabat Pixajoy.

Under My Project: AnuaRazini E-Day



Kalau ikutkan, tarikh untuk beli kupon memang tamat semalam. Tapi tarikh untuk gunakan kupon tu sampai 26 Disember 2013. Laaaama lagi tuh. Well, since badan saya ada hormon Adrenaline yang selalu menyebabkan ke"excited"an saya melimpah ruah, maka saya pun siapkan projek saya terus semalam. Haha. Before upload gambar ke Pixajoy ni, haruslah edit2 dulu gambar kan. Tu yang pi mai pi mai lebih kurang 2.30 pagi gak la baru siap. Huhu


Plus, ada sedikit problem yang menyebabkan ketidakpuasan hati saya sebenarnya. Tu yang sebabkan saya amek masa yang lama tuk siapkan projek tu. Em.. Mungkin sebab first timer cuci gambar online kot. Heee. Okey, ce tengok gambar projek saya tu. Perasan x ada line merah? Ha, nanti masa dorang nak cuci gambar, dorang akan cuci ikut line tu. Which means, kalau kepala korang x termasuk dalam line merah tu, gambar xde kepala la yang korang akan dapat. Lagi satu, perasan tak dia ada tulis "High quality picture" kat tepi tu. Tu okey la. Ada beberapa keping gambar saya dia tulis "Low quality picture" (siap dengan tulisan merah bak hang!). Masalahnya, benda ni saya hanya tahu lepas saya dah cukupkan 96 keping gambar! Jenuh gak la nak edit balik, buang yang mana perlu. Haish. Patut warning la awal2. Hmm (ke saya yang x nampak eh?)

Total up gambar bertunang nye lebih kurang 50 keping je, yang selebihnya gambar masa majlis bertandang sedara saya. Kekeke

Sekarang tengah tunggu hasilnya. Mungkin 4-6 hari bekerja (hari ni cuti Awal Muharam). Can't wait >_<

Till then, bye!