Saturday, October 26, 2013

Tutorial #3: DIY Hiasan Kasut

Bismillah...

Tak tahu nak cakap entry ni adalah tutorial atau pun tak sebenarnya. Tapi, anggap je la tuto k. :D

Okey. Semalam saya keluar ke Jln. Tar lagi. Ada few things nak kena beli, termasuk kasut untuk pakai masa majlis nanti. So, lepas jalan2 ke sana sini, saya dan kawan2 singgah kedai Bata. Walaupun dalam hati dah tahu kasut di kedai Bata macam kurang sesuai untuk buat kasut nikah, saya ter"berkenan" dengan kasut kat bawah ni.

Note buat B2B: Pengantin haruslah pakai kasut masa majlis tau. Kalau pakai sandal/selipar, kurang santek gitu. Saya pilih kasut design terbuka sket kat depan, sebab saya memang minat sangat design camni ^_^



Warna beige, saiz dirahsiakan. Haha

Harga kasut ni hanyalah RM30. Clearance stok kot. Mungkin sebab warna dan design dia yang macam simple natural gitu, saya pon decide untuk beli. Alhamdulillah ada saiz. Mintak pendapat kawan, sesuai ke untuk buat kasut nikah. Bagi dorang, kasut ni simple sangat. Kawan siap tunjuk kasut heels warna merah cili yang bila kita tanggalkan kasut tu kat kenduri atau mana2 majlis, orang akan bayangkan tuan kasut tu pakai baju warna merah cili, bawak handbag warna merah cili, and pakai lipstik warna merah cili. Haha. Tapi, sejujurnya saya pon rasa kasut warna merah cili tu cantik. Cuma sebab saya bukan lah gadis merah2 cili, saya x la beli yang tu :)

So, saya pon tetiba datang mood nak menDIY. Google sana sini, saya pun mulakanlah projek DIY hiasan kasut saya. 

Memandangkan ni first time saya DIY pada kasut, banyak pulak negativeness nya. Mula2 saya jahit jelujur manik. X cantik. So, kena buka. Second, saya letak gam Uhu and letak manik rapat2 konon nak bagi nampak cantik. Tengok2 x cantik gak. Third, saya letak gam Uhu and tabur manik jarak2. Cantik. Tapi, bila dah siap sebelah kasut and dalam proses buat lagi sebelah kasut, saya perasan banyak manik yang jatuh. Maksudnya, manik dengan gam Uhu pada kasut bukanlah sahabat yang baik. Emmm. Termenung sekejap. Nak buat camano lah ni. Kena lah Google pasal gam kasut plak.

Akhirnya saya decide untuk guna Gam Cap Gajah. Walaupun tahu risiko gam ni susah nak tanggal kalau dah terkena tangan, saya tetap nak teruskan gak. Hinggalah akhirnya, saya tiba2 semangat untuk start menjahit balik. Cuma kali ni, saya x nak dah jahit jelujur macam awal2 tadi, tapi saya nak buat macam ala2 tabur pakai gam Uhu, cuma ni versi jahit.

Saya gigihkan diri jahit manik satu persatu, hingga akhirnya terhasil sesuatu seperti ini... :)



Since kasut perempuan harus berbunga, saya gunting bunga pada lebihan kain lace baju resepsi, and top up sket pada kasut. Hasilnya...


Gambar yang dah di edit, bagi nampak vogue gittew. Haha


Dah siap! Yeay!! Yang bunga pearls tu senang je nak jahit. Letak 1 pearl kat tengah, then cucuk 6 pearls lagi, jahit lah keliling pearl tengah tu :)

Sekarang, kasut ni dah x dapat dijumpai di mana2 kedai ;) Ke ada eh?

Beberapa tips untuk anda yang berminat nak tambah hiasan pada kasut:

  • Please take note yang menjahit pada kasut x semudah menjahit pada kain. Sebabnya, material kasut sangat berbeza daripada material kain. Senang cerita, kasut ni lebih liat daripada kain. So, kemungkinan untuk jarum patah tu ada. Sila berhati2, dan pastikan anda gunakan jarum dan benang yang berkualiti tinggi k.
  • Untuk kurangkan kesakitan pada jari masa nak tolak jarum masuk dalam kasut, boleh lapik kain yg tebal dekat penghujung jarum tu (belakang tempat cucuk benang). 
  • Potong pendek siap2 lebihan benang pada kasut atau selepas benang disimpulkan, sebab bila dah jahit manik, susah dah nak selitkan gunting celah2 manik tu.
  • Pastikan apa2 hiasan yang ditambah tu x mengganggu pergerakan anda. Jangan makin menyusahkan nak berjalan sudah la. Huu



And well, I'm now a happy B2B ^_^

Till then, bye ;)

Monday, October 21, 2013

Tutorial #2: DIY Veil Part 2


Bismillah..

Okey. Ini sambungan entry DIY Veil Part 1. Saya ada cakap di entry lepas, saya tukar design veil kan. Dari idea asal letak lace sekeliling veil, kepada letak lace di bahagian hadapan sahaja. And, wat bentuk segi tiga di bahagian kepala, bagi nampak effect mewah kononnya. And untuk bahagian yang xde lace, saya jahit pearls sekelilingnya. Rujuk gambar di bawah :)

Warna dalam gambar agak berbeza dari warna sebenar


Nampak x bahagian kepala, lace macam agak tebal kan. Yang tu, saya susun border lace bertingkat2 dari 4-3-2-1 (dari bawah ke atas). Minta maaf sebab x snap gambar masa buat veil ni, tapi saya cari balik gambar rujukan saya dahulu. Saya paste yang tu je k ;)


Senang kan ;)

Yang part dari pipi ke bawah plak, jahit je border lace tu. Tak perlu be"layer" dah. Bila dah siap, jahit je pearls/beads/manik/batu atau apa2 hiasan yang terberkenan di hati. Macam saya, saya just jahit pearls off white dan purple asap (ada ke warna gitu. hoho). 


Bukan warna sebenar.


Nampak simple je kan? Tapi bila tengok real, sangat2 puas hati! :D Kat bahagian hujung segi tiga tu, saya lekatkan batu kecik2 apa tah nama dia. Yang kena iron tu. Tapi x snap gambar veil yang ada batu tu. Malas nak kuarkan kamera dah lepas tu. Hehe. Hiasan tu masih boleh ditambah sebenarnya. Bergantung pada kerajinan and bajet. Saya pon, kalau tetiba cuti mid sem nanti rasa bosan xde kerja nak buat, ada la tu kot nak tambah kt mana2. ^_^

Okey. Ini PENTING! Sebelum bentukkan segi tiga kat bahagian kepala tu, pastikan veil bentuk D tu dilipat 2 terlebih dahulu. Macam ni.


Ni gambar contoh je k

Bila dah lipat gini, tandakan betul2 kat mana centre dia. Sebabnya, teramatlah penting untuk bucu segi tiga tu ada betul2 kat tengah. Kalau x, bila dah siap nanti, kamu akan dapat veil dengan lace yang nampak senget! Saya bercakap dari pengalaman sebenarnya. Sebab saya pernah kena. Haha. Saya kan amatur. Bila saya nak susun lace tu bertingkat2, saya just susun ikut suka hati. Main agak2 je. Dalam kepala x terfikir langsung apa outcome dia. Huhhu. Lepas susun lace tu, saya jahit jelujur (xnak bagi lace gerak2) and then jahit. Bila dah siap jahit, acu kat kepala, ok fine. Bucu dia x berada di centre kepala and kalau tengok dari belakang, akan nampak bucu dia senget ke kiri. Ayoyo. 

So apa saya buat? Mula2 memang ingat nak biarkan je. And pujuk hati, xde orang perasan tu. Malas punya pasal la tu. Haha. And lagipun, bila saya dah put the best effort on the first trial and dah rasa jerih perih nak buat benda tu (nama pun amatur. Banyak benda kena explore lagi), saya jadi rasa berat hati untuk buka balik jahitan tu. Apatah lagi saya dah jenuh buka jahitan hasil design satu before tu. Huu

Tapi, demi cinta. Ku gagahkan jua diri. Buka balik jahitan. Fikirkan alternatif, and came out with the idea. Dan alhamdulillah. Ia berhasil. Puas hati bila bucu tu ada betul2 kat tengah kepala. Xla orang cakap dia ni parti berhaluan kiri tu. Tengok veil pon dah tahu. Haha.

Dalam proses nak buka jahitan tu, of course sudah tentulah akan ada a lil bit defect. Dia punya kain tertarik, and nampak x suci lagi di situ. Sob sob. Itu sebab saya tambah batu yang kena iron tu. Nak cover la katakan ^_^

Dan untuk bahagian belakang plak, 






Saya jahit pearls macam dalam gambar kat atas So, xde la nampak kosong je kan. Tipikal veil yang saya pernah tengok, part belakang dia kosong. Bagi saya, sangat cantik la bila kita boleh keluar dari norm tu. :) Ni semua pengaruh dari seorang blogger yang dia cakap, dia suka ada pearls tepi2 tu. Nampak comel kot katanya. So saya pon apply pada veil saya jugak. Thanks buat anda ( x ingat dah kat mana baca blog anda) sumber inspirasi saya ;)


So, ape beza design 1 dan 2? Yang mana lagi mudah nak dibuat?

Banyak bezanya. Anda pon boleh nampak kan. Cuma nak dihighlightkan kat sini, yang design kedua lagi senang nak dibuat, lagi jimat border lace (rasanya saya guna dalam 2 meter je utk design ni berbanding 4 meter utk design 1), lagi mudah nak dijahit (hanya perlu jahit lace di bahagian hadapan), lebih jimat masa n bagi saya, ianya lebih cantik <3

Kos untuk DIY veil saya?

1. Kain chiffon: RM9 semeter x 1.5 meter = RM13.50. (Beli di Jakel Jalan Tar)
2. Border lace : RM15.90 semeter (ada 2-sides per meter) x 2 meter = RM31.80. Tapi bila bayar, dia bagi diskaun, jadi RM30 je. And rasa guna 1 meter ja. Jadi kos border lace lebih kurang RM15 (Beli di Kedai Bunga Riben Jalan Tar)
3. Pearls          : ~RM9 (Beli di Kedai Bunga Riben Jalan Tar)
4. Jahit  tepi    : ~RM2.50 (Kedai Jahit Bulan Terang Kubang Kerian)

Total: RM40!

Kos sewa veil sahaja: Lebih kurang RM30 (material daripada net kot)
Kos beli di Facebook: RM150.

So, pilihan anda?

Fikir2kan, dan selamat membuat keputusan ;)

Thursday, October 17, 2013

Takwim Penggal Persekolahan 2014


Bismillah...

Bagi B2B yang masih tercari2 tarikh untuk majlis tahun 2014, bolehlah refer sini (Sumber dari Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia). Atau, tengok je bawah ni :)

Kumpulan A: Sekolah-sekolah di Negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu

Kumpulan B: Sekolah-sekolah di Negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya

Well, takwim kat atas ni kalau diteliti hanyalah ada tarikh persekolahan dan cuti penggal. Banyak lagi tarikh2 cuti penting di Malaysia tak ada dalam ni, termasuklah cuti Tahun Baharu Cina, cuti Aidilfitri, cuti Deepavali dan sebagainya. Ok, buat sedikit research, jumpa ini. 



Dan ini.



So, sekarang tinggal pilih je tarikh hari bahagia anda. Goodluck! ;) 

P/s: Masih berharap ada lagi cuti tersembunyi. Hehe

Tuesday, October 15, 2013

Tutorial #2: DIY Veil Part 1

Bismillah...

Alhamdulillah. Ada masa free sementara tunggu raya haji hari tu, saya pon dengan gigihnya men”DIY” veil nikah dan resepsi. Lagipun kat kampung, ada nenek dengan Umi yang pandai potong kain. Rasa yakin sket kan. Tapi last2 saya potong sendiri je. Haha. Nak raya kan. Semua pun ada hal masing2. Xpelah.

Saya banyak baca dalam blog lain, B2B ramai yang buat sendiri je veil. Yelah. Kalau beli yang ready made di Jln. Tar atau Facebook, mahu cecah RM180. Kalau 2 veils = RM360. Pokai tunang eden. Muehehe. :D

So, step pertama. Bentangkan kain. Bagi kain rehat betul2 kat atas lantai/meja tanpa ada kedut. Xmo kedut2 tau. Nanti bila dah potong veil jadi x cantik lak.


Pastikan xde kedut k

Ok. Bentang cantik2 k. Then, letak kain “template” atau acuan yang kita nak ikut. Saya letak kain pink tu. Hati2 masa potong kain tu, sebab kain dia jenis lembut, mudah jadi senget. FYI, saya buat veil nikah guna kain chiffon. And kalau tak silap, saya beli kain tu semeter setengah di Jakel Jalan Tar. Total harga kain je lebih kurang RM13.50. Kalau dibandingkan dengan kain chiffon yang saya pernah beli di Gulati's Jalan Tar, kain chiffon ni lebih tebal (tapi masih transparent). Ingatkan okey la sebab harga lebih murah kan (kat Gulati's harga RM24.50 semeter), tapi saya dah tersilap sebab lebih murah kain chiffon, teksturnya lebih tebal. Jadi, untuk buat veil, macam kurang cantik la kan. Huhu. 

Ok. Takpe. Teruskan tutorial :D

Dah siap potong. Saya buat bentuk huruf D.

Tapi, ada 1 masalah. Sebab saya just potong ikut saiz sesuka hati, maka jadilah kes border lace x cukup! Haha

Gambar 1: Saiz macam veil pink

Gambar 2: Saiz selepas di resize bagi mencukupkan border lace. Tapi masih tak cukup. Haha

Okey, saya sebenarnya potong veil pink kat atas tu ikut veil yang dibeli. Cuma saiz diperbesarkan sebab veil yang tu cam singkat untuk dipakai dengan baju nikah dan dress. Kira macam saya nak veil labuh sampai bawah pinggang la untuk my big day.

Saya potong kain pink ikut veil putih tu, cuma saiz diperbesarkan lagi

Saya ikut veil putih tu untuk buat veil pink, and guna veil pink untuk buat veil nikah. Faham? :3
Gambar hari pertunangan, bersama adik

Sambung tutorial. Okey. Dah border lace x cukup, apa masalahnya? Beli je la lagi. Tambah apa yang kurang kan?

Yup. Itu memang solusinya. Tapi, saya kan kat kampung, kat Kelantan. Saya beli border lace tu kat Jalan Tar. Ni kes malas nak menapak ke sana la ni. Tak, tak. Saya bukan kedekut. Hehe. Sebenarnya, boleh je saya beli masa saya dah balik Kl nanti, tapi entah. Mungkin sebab saya pon just potong kain tu ikut suka, jadi proses me"resize" bukanlah halangan yang besar. Dan lagipun, saya memang serius macam dah malas nak alirkan duit. Sekarang proses guna apa yang ada, maksimumkan kreativiti. Gitttewwww~~

So, saya teruskan proses resize. Kain chiffon yang dah jadi capital D tu, saya lipat 2, tengok mana yang x centre, buang apa yang patut. Macam ni.




Teruskan je proses tu, sampai la kita puas hati dengan bentuk dan border lace yang cukup. Haha


Ha, macam ni :D

Border lace tu saya beli di Kedai Bunga Riben Jalan Tar. Harga RM15.90 kot semeter yang ada 2 sides. Saya beli semeter setengah kot (so, total ada lebih kurang 3 meter). Ingatkan dah cukup la. Hari tu siap cam nak bagi mak cik lagi. Upenye, kita pon terkial2 jugak lagi :3


Potong border lace

Okey. Dah siap wat bentuk D, saya hantar jahit tepi. Hantar di Kedai Jahit Bulan Terang di Kubang Kerian, harga dalam RM2.50 je.

Dah siap jahit tepi, saya jahit la border lace cam kat atas tu. Sekarang belum siap, tapi ideanya macam tu lah. Lepas da siap jahit border lace, nak tambah pearls. Full result? Akan diupdate lepas nikah nanti..... ;)

Buat hilang lelah menanti, cuci mata dengan ini.....




Till then, bye :)


Update: Saya dah tukar design veil saya, sebab saya akhirnya akur dengan kata hati yang inginkan konsep veil yang ada bentuk segi tiga di kepala, dan ikatan pearl di sekelilingnya.

Idea lebih kurang macam ni. Saya berkenan dengan bentuk segi tiga atas kepala tu.  Sumber sini.

Tutorial DIY Veil Part 2

Tuesday, October 8, 2013

Saya Menang Kuiz !!

Bismillah...

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. =')

7 Oktober 2013, saya diberikan rezeki oleh Allah. Rezeki untuk berbahagia, alhamdulillah. =')

Okey. Ceritanya macam ni. Since I'm getting married a few months from now, banyaklah page bridals dan perkara yang berkaitan kepengantinan yang saya like, termasuklah page Pameran Pengantin Malaysia - by Urban Vibe Event (tekan link ini untuk ke page Fb mereka). Well, biasalah B2B. Kerja duk skodeng hal2 kahwin sana sini kan. Hehe. Dan memandangkan page ni ada buat kuiz untuk bakal pengantin, saya pon tick la kat bahagian setting page tu untuk terima notification kalau ada apa2 update. So, tak de lah saya terlepas apa2 yang menarik kan. Nak dijadikan cerita, few days before, page ni ada war2kan bahawa mereka akan buat 1 kuiz-a-thon buat B2B pada hari Isnin.

:)


Since saya masih belajar, dan kebetulan hari Isnin jadual kelas saya agak penuh, saya x berharap sangat pun nak join kuiz ni. Tengok poster kat atas pun macam "sebelah mata" je. Kang letak harapan tinggi2, kalau melepas tak senang duduk pulak kan. Lagipun saya tahu yang saya mungkin x dapat online masa diorang release kuiz tu. FYI, kuiz mereka biasanya dalam tempoh 30 minit je. Yang mana kalau saya terlewat walau seminit, chance untuk menang tu adalah tipis. Huhu. Alih2, bila saya balik kelas tengahari, dapat notification Fb yang page mereka ada share something.

:)

Saya mula-mulanya just oh. Haah. Ada kuiz hari ni (dah terlupa sebab hari tu take take note sangat). Dalam hati masih x berapa berminat sangat sebab rasa belum bersedia. Tiba2 tertengok yang poster kat atas tu baru di share lebih kurang 32 minutes ago. Dan bila saya buka page Pameran Pengantin tu, they haven't release the quiz yet! Wah. Wah. Wah. Terus terasa bersemangat sebab kuiz mungkin keluar bila2 masa je dari masa tu.

So, perkara pertama yang terlintas dalam kepala saya, tengok sape penaja. Based on previous quiz, saya perasan yang mereka akan keluarkan soalan berkaitan penaja. Jadi apa lagi. saya buka page I.S Bridal Professional Wedding Planner (tekan di sini untuk ke page penaja) buat "research" siap2. Dan secara logiknya (ditambah pengalaman join kuiz sebelum ni), otak cakap soalan yang akan ditanya tak lain tak bukan mesti alamat penaja. Yelah. Itu je yang nampak macam susah tapi senang kan. Takkan mereka nak suruh bilang berapa banyak baju yang ada dalam page penaja kan. Susah tok. Kekeke

So, lepas dah fikir secara logiknya, saya pon bertindaklah dengan warasnya. (ayat skema gittew). Saya like page penaja siap2 dan copy alamat butik penaja siap2. Next step? Tungguuuuuuuuuu kuiz keluar. Hu. Masa tu sakit perut pun ada. Tapi x boleh. Kalau tinggal ni, kang terlepas nyesal ko. Haaaa. Tahan jela kejap. :D

Tunggu punya tunggu.......

Lebih kurang sejam kemudian.......


Gambar dah di edit sedikit :D
Berdebar. Tangan bagai terketar2. Okey tenang Zini, tenang.

Saya baca dia punya soalan seimbas lalu (sebab dia punya soalan bagai dijangka, dan syarat pun sama macam previous quiz). Oleh kerana saya dah copy alamat dan dah like page penaja tadi, saya tinggal paste je alamat tadi kat komen poster kat atas ni. Then, cepat2 share poster tu, like gambar, shout kat page penaja: Saya Nak Baju @I.S Bridal Professional Wedding Planner ". That's all.

Lepas dah tahu result, saya tukar setting dari Friends kepada Only me. :)

Since dia punya masa pertandingan hanyalah 30 minit, masa menunggu result pun taklah lama sangat. Takdelah join hari ni minggu depan baru tahu menang ke tak kan. Dalam tempoh menunggu tu, berapa kali jugaklah saya buka link share tu. Tengok peserta lain bagai. Sebabnya, risau kedudukan tergugat. Haha (masa saya share, komen sume tu, saya yang first). Kot la tetiba rupanya ada yang lagi laju dari eden, menangis jugak kan. Huhu

Lebih kurang 30 minit kemudian.....

Saya menang!!!! :D
Alhamdulillah. Bahagia sangat semalam ='). Hadiahnya ialah saya dan Pak Tam akan dapat sewa sepasang baju pengantin secara percuma. Lega sebab dah tak perlu fikir pasal baju bertandang nanti. Since syarat utama dia peserta mestilah menetap di sekitar Kuala Lumpur, saya memang kena pakai baju tu nanti untuk majlis bertandang ke Puchong. Sebab majlis belah perempuan akan dibuat di Kelantan. Jauh sangat dari Kl tu. Huu.

Dan alhamdulillah hati rasa gembira lagi sebab insyaAllah nanti dapat juga saya merasa pakai baju dari bridal. Yelah. Yang belah saya kan x sewa dari mana2 bridal =')

Sekarang tengah tunggu update dari penaja. Harap xde masalah la kan =') Masa menang tu, teringat kat bloggers lain yang berjimat untuk majlis kahwin mereka by joining the quiz. Ada yang menang bunga tangan (Hb), veil, macam2 la. Jimat selagi boleh, insyaAllah ;) Bila saya cakap kat Pak Tam, dia pun cakap, "join la lagi." Hahaha. Adoi

Lagi satu yang buat saya rasa happy tang menang kuiz ni sebab, bila sebut dapat pakaian ditaja ni, terus rasa macam retis. Hahaha


Till then, bye ;)

Update: Saya dah kol penaja, dan mereka minta saya pergi ke butik untuk fitting. Alhamdulillah lega. =')