Saturday, June 15, 2013

Ambil kisah atau abaikan??

Assalamualaikum...


Mata masih belom mengantuk walaupun jam dah menginjak ke pukul 3.11 pagi. Student life. Biasalah. Bila malam susah tido, pagi susah nk bangun. Sebab tu saya selalu bangun lambat. Lagipun sekarang musim exam. Lagilah x boleh tido awal sebab dah biasa berjaga malam untuk study subjects exam baca blog orang kawen.

Ambil kisah atau abaikan? Apa yang nk dikisahkan dan apa pula yang nk diabaikan? :)

Banyak sebenarnya. Tentang perwatakan seharian, tentang apa yang dimakan, percakapan dan sebagainya. Tapi apa yangg saya nk highlight kan di sini, dalam saya duk mengusha blog B2B yang lain pagi ini, saya banyak terbaca ayat "jimat selagi boleh", "jangan lari bajet" dan seangkatan dengannya. Tiba2 saya jadi teringat kat ayat Pak Tam (Gelaran tunang saya. Saya x suka dgn panggilan ni sebenarnya, haha. Tp sebab macam xpe la. Gelaran dlm blog boleh kot. Jimat selagi boleh. Remember? *ok, xde kena mengena. :D ) :

Pak Tam: baik.. beli tuk sy ala2 kdr pn xpe.. sy xkisah.. serius.. sy yg penting.. awk je.. awk snyum pn dh baik dh.. :')
Me: sweet ='). sy amek gmbar senyuman, letak ats 9 dulang :D
Pak Tam: kalau blh wt gtu.. pn dh ckup..

Oh my =')
(perbualan di pm fb tentang soal barang hantaran kahwin. saya copy paste je)


Apa yg nak dihighlight kan kat sini lagi, betapa berbezanya kami. Saya seorang yang agak cerewet sebenarnya. Cerewet dari segi barang. Terlalu nk jaga pandangan orang. Walau sedar diri belum bergelar mampu, tp high taste tu ada. Teringat perbualan dengan umi di KLIA:

Me: Xpela kakak tukar beg ng along pun.. Nanti kan kakak dpt beg hantaran kawen lg.. So handbag ni tukar dengan beg along pon xpela.
Umi: Baik x payah tukar.. Bagi je terus kat along. Kakak kalau tukar beg dgn along tu, xde nye nak bawak beg along tu ke sana sini kan?

See? Umi pon dah kenal anaknya =')
(Perbualan tentang menukar handbag berjenama (murah je pon) dengan beg kakak yg biasa2. InsyaAllah ada rezeki nanti, nk hadiahkan kakak 1 beg. Ayat perbualan dgn umi adalah lebih kurang)


dan teringat pula ayat pedas besties saya: 

Me: Aku jenis yang xboleh kalau ada bunyi tentang majlis aku nanti.. Ke aku yg terlalu ambil kesah ha?
Besties: Aku perasan ko terlalu ambil berat ttg pandangan orang ni.. Risau sangat pasal apa org nak cakap.. Mulut orang susah nk tutup.. Kita bukan dapat puaskan hati semua orang pun..

(again, ayat lebih kurang)

=')

Kadang2 rasa kesian pula pada Pak Tam sebab dapat saya.. Rasa membebankan dia tu ada, tp entahlah.. Ada time memang saya beli sesuatu barang branded sebab rasakan lebih berkualiti + lebih best utk diguna, and selalunya beli masa sale. Kat Sogo kan selalu ada sale. Tapi macam haish. Sifat yang xboleh dipupuk sebenarnya, sebab kadang2 bila tgk barang yg cantik tapi jenama biasa2 macam entah. Contoh paling mudah, baju kanak2. Kat Tesco Bukit Beruntung (Rawang, Selangor) banyak je baju kanak2 yang harga RM10 tapi cantik2. Baju Kiko kat Sogo juga yang saya teringat (yang harga lebih kurang RM17 masa sale, kalau bukan masa sale?). Apa masalahnya di situ? Itu masalahnya ada ayam goreng di depan mata tapi masih terliur ikan keli dalam sungai. (contoh yang x kena. -.-")


Ayat motivasi: "orang yang merasakan dirinya mahal, xkan menghiasi dirinya dengan jenama mahal2". I have insecure feelings I guess.

Again, =')


Bantu saya, kawan.

Jam tangan hadiah Umi Abah sebab result PMR yang ok. Jam ni dah hilang lebih kurang setahun lepas tapi masih belum ganti yang baharu.. Sebab? U know why =')

Sumber gambar: Google